Намаляването на ДДС нямало да доведе до загуби от 150 млн. лв. за бюджета

 Намаляването на ДДС нямало да доведе до загуби от 150 млн. лв. за бюджета

Некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна. Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г. и за всички е ясно, че през 2020 г. няма как да бъдат достигнати.

Това заявява от Българската асоциация на заведенията у нас в своя позиция до медиите.

Те напомнят, че в продължение на два месеца бизнесът им е бил затворен със заповед на министъра на здравеопазването, а към момента работи с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини, отбелязват от асоциацията.

Те посочват, че част от бранша им са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. Затова според тях в тази ситуация финансовите резултати от 2019 г. нямало как да бъдат достигнати.

От БАЗ са на мнение, че се пропуска и фактът, че по тяхно настояване минималният осигурителен праг за служителите им ще се увеличи на 800 лв. Средно за бранша, като се вземат предвид и заплатите на висшия мениджмънт, минималният осигурителен праг ще бъде около 1000 лв. Това означава близо 70 млн. повече приходи в държавния бюджет от осигуровки, подчертават от БАЗ.

 

Силвия Петрова

Related post