Борисов поиска мораториум върху вноса на боклук

Премиерът Бойко Борисов нареди на своите министри да проучат какъв временен мораториум може да се наложи върху вноса на отпадъци. Поиска и да се направи проверка къде се ползва питейна вода за производство на електрическа енергия. Задачите премиерът раздаде в началото на днешното заседание на Министерския съвет, което беше открито за медиите.

„До другата сряда още две задачи: първата внос – износа на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате. Второто, с Емо Караниколов, всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ място е производството на ток. Водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода да става”, обяви Борисов.

За мораториум върху вноса на отпадъци у нас заговориха депутатите от “Атака”. След като беше избран обаче, новият екоминистър Емил Димитров изрази съмнение спрямо тази идея: “„Казваме: ще затворим границата, няма да влиза боклук. А ще излиза ли – защото ние 800 хиляди тона изкарваме? За мен контролът е важен – къде влиза през границите, как се ползва и тези заводи, които ще го горят, имат ли филтри или не. Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса”, каза той вчера в парламента.

ЕДЪР КАПИТАЛ

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че се учредява български ВиК холдинг ЕАД-София, с първоначален капитал от 1 млрд. лева. Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!