Във вторник започва избиването на свине в Шуменско

Унищожаването на прасетата ще започне във вторник. Дотогава трябва да бъде направен изкопа и да бъдат положени изолиращите материи, които да не позволяват подпочвени води да проникват при прасетата. Това каза председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков в предаването „Тази неделя“ по bTV.

„Вчера имаше извънредно заседание на Областната епизоотичната комисия в Шуменска област, която беше ръководена от зам.-областния управител г-н Шаренков. Хората са силно амбицирани да се справят бързо с инфекцията и има определена площадка за загробване на животните в село Хърсово, която е оценена по всички правила от РИОСВ и други заинтересовани институции, които имат отношение към подпочвените води“, обясни Желязков.

По думите му ще бъдат дадени каквито трябва обезщетения и компенсации. „В края на годината получихме поредния транш от Европейската комисия в рамките на 8 млн. лв. Министерството на храните, земите и горите е силно амбицирано през следващата година да няма толкова много случаи на болестта“, обясни председателят на Българската агенция по безопасност на храните. Той допълни, че по домашните свине няма други огнища на болестта, но по дивите свине има случаи от Централното и Североизточното горско предприятие.

Желязков подчерта, че ловните дружинки са тяхната първа линия в борбата с намаляване броя на популацията на дивите свине.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!