Възраждане иска оставката на правителството

На 27-ми януари 2020 г., от 12.00 ч. ще се проведе граждански протест срещу управлението на кабинета Борисов 3

 На 27-ми януари 2020 г. (понеделник), от 12.00 ч. пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще се проведе граждански протест срещу управлението на кабинета Борисов 3.

Протестът е национален и ще обедини недоволството от настоящия престъпен режим на управление в България. Очаква се в столицата да пристигнат хора от цялата страна, за да поискат оставката на властимащите.

Протестът се организира от Възраждане и граждани в отговор на реакцията на министъра на регионалното развитие и благоустройството и неговия политически кабинет при тяхно посещение в МРРБ през изминалата седмица. На 16-ти януари, лидерът на възраждане Костадин Костадинов оповести в социалните мрежи, че с представителна група  ще посети министерството, за да получи отговори на зададени въпроси за състоянието на язовирите в страната. В резултат на това, към групата от Възраждане се присъединиха разтревожени граждани, които също търсеха отговор. Хората влязоха мирно в министерството с молба за среща, но получиха единствено арогантно поведение.

“Посрещнаха ни във фоайето и се опитаха да ни отпратят. Излъгаха ни, че ще допуснат двама наши представители, а после отказаха. Повикаха жандармерия и полиция, за да ни изгонят, снимаха ни и ни заплашваха. Полицай се държа арогантно и крещя срещу нас. Така ние, гражданите, бяхме нежелани и отпратени от нашето министерство – от хората, които са наши подчинени и на които ние плащаме заплати. Те се крият, защото не желаят да разкрият какво се случва! Готвят ни държавно ВиК и след това концесия за 35 години от чуждестранен инвеститор, а това значи с пъти по-скъпа вода за бедния български народ и водомер дори за всеки селски кладенец.”, каза Костадин Костадинов на излизане от Министерството.
Часове след това, българските медии публикуваха съобщението напресслужбата на Министерския съвет, че Държавата учредява еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие “Български ВиК Холдинг” ЕАД – София. Новата мега структура ще е с капитал от 1 млрд. лева, който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Така думите на Костадинов се потвърдиха  само след няколко часа.

“Това е поредният милиард, който ще “потъне” неясно къде. През 2018-та държавата отпусна 500 млн. лева за ремонт на язовири. Днес голяма част от тях не са ремонтирани. Например яз. Огоста до Монтана заплашва да залее целия град. Освен това  водата му е заразена и получи ли се разлив, ще сме свидетели на хуманитарна и екологична катастрофа. През същата година, още 12 млн. лв. “бяха наляти” в нова държавна фирма за язовирите.Какво се случи с онези 500 млн. лв.? А с онези 12 млн.? А с последните от миналия месец?”, коментира председателят на Възраждане.За съжаление, в страната ни с бързи темпове се реализира така наречения “африкански сценарий”. Управляващите се стремят да дадат водите на България на концесия по модел, чрез който са приватизирани водите на много африкански държави.За българския гражданин това означава скъпа вода и липса на безплатен достъп до какъвто и да било водоизточник. При отдаване на концесия на изворите и подземните води, водомер ще трябва да има на всеки селски кладенец.”Реализирането на държавно ВиК дружество е поредната изгодна за правителството, но неизгодна за българските граждани сделка. Това не бива да се допуска, защото след златото това ще е вторият жизненоважен природен ресурс, който ще бъде окупиран.”, коментира още Костадинов.Той призова също така, всички граждани да се включат в протеста на 27-ми януари  2020 г. (понеделник), от 12.00 ч. пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на който ще бъде поискана оставката на кабинета и целия  управляващ режим. Събитието за протеста се разпространява активно и има широка обществена подкрепа!

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!