Вълов си отиде, а ще си плати ли сметката ?

“Момчето си отива”, но остава “наследеното”. Спомняте ли си сега не далечната 2015 година, ноември месец, когато Вълов ви обесняваше как общината щеше да фалира заради санкция по водния цикъл ? Спомняте ли си, как общинският сайт се беше превърнал в сайт за лична разпра между биивши и настоящи, с появата на менюто “наследено” ?

А какво е наследството, което остави Вълов ?

Над 2 млн.лева задължения на общината !

Оказва се, че старото ръководство е разхищавало различни средства по различни пера, включитлно и такива от целеви субсидии. По думите на общинското ръководство, фирмата по сметосъбиране, не е получавала парите си по договор от месец март . Регионалното депо за отпадъци в гр. Луковит, също не е получило необходимите такси от няколко месеца !

И за капак – липсват и пари за училищата . Редица санкции по различни проекти, десетки изгубени дела, нищо, че общината е разполагала с няколко юриста, някои от които с апетитни заплати. И при все това, ръководителят на групата “ГОР”, Тошко Тодоров, е адвокат, а жена му беше юрист в общината.

А редицата неразплатени договори по различни поръчки ? А заемите ?

Така на практика общината е във финансов колабс, а фирмите около Вълов забогатяха.

  1. Цибариният Петко (Петко Петков), общ.съветник доставяше ел.енергия до общински дружества и др. Той и баща му щяха да самосанират къщичката си с пари от ЕС.
  2. Топлият обяд за бедни – пак за “наши” фирми, а бедните – кучета ги яли. Изпълнители – главната счетоводителка на фирма “ТЕРА”, Цецка Илиева и Явор Бакърджиев, бивш общински съветник, коалиционен партньор по онова време на Вълов. Негов шурей участваше в комисията за избор на фирми за поръчката.
  3. Горивото, зарята и дребно строителство – макар в заданието на обществената поръчка ясно и точно да е заложено, че изпълнителя трябва да има бензионостанции във всички областни градове, печели фирмата, чийто управител е съпругата на общ.съветник от листата на екс кмета, Георги Максимов. Справка показва, че друга фирма, също на член от семейството е доставяла и пиротехника за мероприятия на общината. Същият съветник беше замесен и в няколко други скандала – собственик на фирма го обвини, че чрез подставени фирми се е опитал да открадне бизнеса му, а КПКОНПИ го разследваше за конфликт на интереси за сключени застраховки на общински структури чрез неговата фирма.
  4. Съпругът на секретарката на кмета, Даринка Вълчанова, пък е доставял светещи бариери и видеокамери, с които сградата на общинсаката администрация се е превърнала в “Биг Брадър”.
  5. Фирмата на заловения за купуване на гласове Неци пък изпълняваше редица дребни поръчки . Явно основната дейност е била по време на избори, след като в него бяха намерение голяма сума пари, незаконен газов пистолет преправен на боен, незаконни боеприпаси и 4 кубика незаконни дърва.
  6. Фирмата на криминално проявения Мирослав Маринов пък стопанисваше общинският басейн. Справка показва, че същият е наемател на басейна целогодишно, нищо, че наемът, който е плащал е бил само за летните месеци.

Разбира се, редица други също се облажиха от отишлата си местна власт. А междувремнно, всеки месец, Вълов даваше редица пресконференции в Плевен, пред медии, които получаваха хиляди левове от нашите пари, което гарантираше медиен конфорт. Разбира се, голяма част от брифингите на кмета с джинсово сако, започваха и завършваха с името Христо Гешов или с журналистическите ми разследвания. Редица пъти бяха подлагани на съмнения журналистическите ми качества, включително и пред Съюза на българските журналисти. Точно ден преди да бъда награден с отличието “Златно перо”, зам.кмета Василева и други високопоставени номенклатури, ме клеветяха пред съвета на СБЖ. Както се опитаха да го направят и в университета, в който уча. А г-н четири гланцирани страници, Сашо Александров, редовно изписваше професията ми в кавички. В този ред на мисли, ще кажа отново, че “журналистиката не е професия, а призвание”, а г-н Александров, когато говори за журналистика, трябва да се замисли, че неговите платени публикации са пиар, не журналистика !

Срещу мен бяха заведени редица дела, редовно бях обвиняван, че манипулирам и лъжа обществото за изнесените данни и документи. Както и тогава, а и сега нагледно сме свидетели, как един човек фалира една община, оставяйки я в милиони левове дългове и без грам срам, със същото джинсово сако, се нарежда за онези 1000 лева заплата, като общински съветник ! “Крадеца вика дръжте крадеца”, в случая – лъжеца !

Така на практика излиза, че докато общината е обеднявала, фирмите, приближени до Вълов са забогатявали. А семейната му фирма още не е погасила данъците си в общината ! Но явно и за това няма притеснения, както се пее в песента на Ицо Хазарта “имам човек …”.

А тази вечер аз отново ще си легна спокоен, защото за пореден път доказах, че целият ми труд, в продължение на две години и половина не е ЛЪЖА, а лъжеца е в общинският съвет !

И в допълнение, делото на Вълов, за злоупотреба с власт е на 9 декември. Вярваме или не в правосъдието в България, ще цитирам друга стара българска поговорка, а именно “Господ бави, но не забравя !”. А най – големият съдник са и ще си останат избирателите, които трябва да налагат граждански контрол върху местната власт. А ако някой, някак, трябва да опише отишлото си ръководство, бих си позволил да изразя личното си мнение, дадено ми по конституция, че това е примера как НЕ СЕ ПРАВИ !

Не се бяга от журналисти, те не се и прегазват. Не се омаловажават и подценяват гражданите, а се поставят на първо място. И всички по – горе “не е ок” ! А дали господин джинсово сако ще каже къде са “изчезналите” пари и ще ги “върне” ли с магическа пръчка, не знам, но ще го оставя със вечният спомен, как един журналист, със средно образование, на няма и 30 години го направи кмет и след това го свали от васт, надявам се завинаги !

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!