Гризачи били докарали свинската чума в Шуменско

Още в петък голям колектив от служители на агенцията и министерството пристигнахме на мястото с амбицията да проследим откъде е проникнала инфекцията в този модерен свинекомплекс. Една от версиите е, че инфекцията може да е проникнала от гризачи, тъй като фермата се намира близо до гориста местност. Това каза председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков в предаването „Тази неделя“ по bTV. Той допълни, че там Има двойна ограда, но тя е от мрежа.

На въпрос не може ли да бъдат умъртвени само заразените прасета, Желязков отговори, че за съжаление свинекомплексите са направени така, че няма как да бъдат отделени здравите от болните прасета.

„Ние въвеждаме 3-километрова зона, която се смята, че е инфектирана и 10-километрова надзорна зона. От първата зона всички животни трябва да бъдат унищожени, а в другата да се наблюдават животните, да се изследват и т.н“, посочи още той.

Канал 7  припомня, че вчерасе проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с откритото ново огнище на Африканска чума в Шуменско, като всички близо 24 000 прасета в индустриалната ферма в село Никола Козлево ще бъдат умъртвени. Финансовите загуби се изчисляват на около 10 млн. лв.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!