Даниела Кънева: България винаги е била страна на силни журналисти

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава трима български журналисти, оставили трайна следа в професията.

На официална церемония в Гербовата зала за „Дондуков“ 2 високото отличие получиха Даниела Кънева, проф. д-р Лилия Райчева и 95-годишния Милен Гетов, дали своя значим принос в българската журналистика, отстоявайки високи художествени и нравствени стандарти навсякъде, където са работили.„За мен е чест да връча отличие на едни от най-авторитетните имена в българската журналистика и обществен живот. Техните професионални качества и постижения са безспорни известни на всички. В тази професия нито провалът, нито успехът могат да бъдат скрити. Журналистът работи пред очите на цялото общество“, отбеляза държавният глава Румен Радев.Той подчерта, че имената на тримата наградени журналисти свързваме с едни от най-добрите традиции и „високата класа“ в българската журналистика. „Тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията. Безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители. Силата на телевизията да привлича и възпитава многобройна публика личи в поредицата знакови продукции, плод на таланта на Милен Гетов. Стотиците репортажи на Даниела Кънева са класически образци на интелигентна, вдъхновяваща и отговорна към зрителя публицистика. Визията на проф. Райчева за качествена журналистика оживя в създадените от нея телевизионни предавания, като известното на всички българи „Минута е много“, посочи още президентът.

Според президента добрата журналистика не се прави единствено с талант и труд, а трябва и смелост. „Смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения“, каза още той.„Казват, че сме четвъртата власт. Власт е една дума, към която не е много хубаво да принадлежиш в днешно време никъде по света. Аз мисля, че журналистиката е призвание, дали го осъзнаваме или не – не знам“, посочи от своя страна наградената Даниела Кънева.Тя благодари за отличието от името на всички и цитира думи на Йосиф Хербст, според когото „постоянно действащата демокрация на една държава е нейната журналистика“.„С малко изключения и много изпитания във времето, България винаги е била страна на силни журналисти. Надявам се в новото поколение да се появят млади хора, които гледат на нашата професия като на призвание“, каза още известният български журналист.

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!