Деница Сачева: И помощта за 1 и 8 клас ще е за всички деца

Предлагаме да няма подоходен критерии не само за детските надбавки, но и за първи и за осми клас, като помощта да стане 300 лева. Това са предложения, които сме дали още в началото на годината – още преди кризата.Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея, подчерта Сачева и уточни, че мярката няма общо с изборите. Целта ѝ е да се стимулира да има повече деца в България, да се покаже, че всички деца са с равни права.Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още 398 млн. лева, съобщи социалният министър.Представете си, че се възстанови поне малко доверието в държавните институции и хората започнат да се осигуряват на реалните си доходи, подчерта Деница Сачева.Нека темите свързани с бюджета да ги коментира министър Ананиев, каза тя в отговор на въпрос дали тези средства се осигуряват от заеми и да не се окаже така че децата, получили надбавка, ще трябва да ги връщат след години.Технически как ще става процедурата за получаване на помощта от хора, които никога не са се възползвали заради по-високи доходи, Сачева подчерта, че първо трябва да бъде прието предложението, а после ще се подадат указания как ще става получаването.Относно пенсиите и осъвременяването им Деница Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева. От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, за пенсиите 369 лева – 5%. До месец март ще се получават 50 лева допълнително.Запитана за сравнение със съседните ни страни и фактът, че в Северна Македония, в Сърбия получават по-високи пенсии от българските пенсионери, Сачева каза, че вероятно производителността на труда е по-висока. Това са възможностите на бюджета, отчете тя.Всяка държава преценява съобразно възможностите, съобразно политиките и съобразно средствата, които може да преразпределя и броя на населението, допълни министърът.Запитана относно резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент днес, Сачева коментира: Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти.Министърът е убедена, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България.Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно. Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Фейсбук и подобен тип механизми, добави тя.

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!