Екскурзоводи вдигат протест

Трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за протест до постигане на решение за конкретни мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия.

В писмо до премиера екскурзоводите се обръщат с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи, а проведените работни срещи с Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат. Предложените до сега мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.В България съществуват три професионални организации, Съюз на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас, в които са обединени професионалисти с различни езици и специалности в културния туризъм, които създават облика на България, различен от място за евтини алкохолни забавления, както често се възприема.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!