За старта на сезона: Радев с обръщение в НС, партиите – с декларации

За първи път Народното събрание ще заседава в новия си дом в зала “Света София”. Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и трябваше да завърши в края на август 2018-а, но закъсня с две години.Десетата сесия на парламента ще бъде открита на 2 септември, сряда, от 9.00 с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента. А за час по-рано отвън се стяга протест, нарекъл се “Велико народно въстание”, който отново ще иска оставката на кабинета.

В началния час на пленарното заседание президентът Румен Радев ще направи обръщение към депутатите и народа от новата пленарна зала. Той ще говори от трибуната на бившия Партиен дом. Очаква се отново, както и днес, Радев да поиска оставки и да подгрее протеста.Официално с партийна позиция след заседание на ръководството БСП призова партийните си членове също да се подредят на площада до “Отровното трио” и останалите протестиращи от редиците на Мая Манолова и ДБ, за да искат оставката на кабинета.За 9.00 часа са обявени и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.Ключовият въпрос с все още неизвестни е дали ГЕРБ ще събере 120 подписа за свикване на Велико народно събрание и впоследствие – приемане на нова Конституция. По-рано днес премиерът беше уверен, че ще ги събере. Преди дни Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако на 2 септември няма необходимите подписи за рестарта на държавата. Протестиращите са пък против нова Конституция да се приема по време на управление на ГЕРБ. Против ВНС се обявиха вече от опозицията, от ВМРО поставиха условие, а от ВОЛЯ анонсираха, че няма да подпишат.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!