Здравният министър Ангелов: Затягаме мерките

Ние ще завишим контрола за спазването на мерките срещу разпространението на коронавирус. Органите на РЗИ съвместно с полицията и всички институции, които могат да осъществяват контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора и обществени места, които трябва да спазват мерките – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на пресконференция днес.

“Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина”, добави здравният министър Ангелов, цитиран от агенция БГНЕС.

По думите му мерките трябва да бъдат спазвани от всички еднакво и трябва да важат за всички български граждани.

“Там, където това не се случва, органите на РЗИ ще осъществят проверки, ще дадат предписания и ще направят проверка за изпълнението на предписанията. Ако тези предписания не бъдат изпълнени, следва затваряне на съответното заведение за неспазване изпълнението на предписанията на РЗИ. Такъв е законът и той ще се спазва от всички”, обясни още министърът.

По време на срещата стана ясно, че има 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация и 6% заетост за лицата с дихателна реанимация

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!