Изтекоха записи на главния прокурор Иван Гешев

Сайтът “Биволъ” излезе със скандални аудиозаписи, на които се твърди, че Главният прокурор Иван Гешев се договаря с обвиняеми по делото “Недосегаемите” 1 и 2.

Припомняме, че за тези банди се твърдеше, че се занимават с източване на ДДС, като обвиненията срещу тях бяха повдигнати през 2010 – 2011 г., но работата по досъдебните производства започва още през септември 2009 г. по засечени банкови транзакции за над 800 000 лв., за които бяха възникнали съмнения за мащабно пране на пари.

Разследващите тогава успяха да докажат, че те действително са източили от бюджета стотици милиони от ДДС, чрез десетки кухи фирми, регистрирани на малолетни лица. След проведени успешни реализации и събиране на огромен обем доказателства за осъществена престъпна дейност, неочаквано по досъдебното производство на “Недосегаемите” 1 прокурорите са подменени с нови. Те са от РП Пловдив и РП София – това са Любка Кръстева и Иван Гешев.

От “Биволъ” твърдят, че подмяната е станала по напълно неясни критерии, въпреки че предишните прокурори са свършили перфектна работа до момента.

“С идването си Гешев изисква продължаване на разпитите на арестуваните, въпреки че те са били разпитани преди това над 10 пъти са направени пълни изявления, включително и в присъствие на съдия от СГП”, пишат от Биволъ и допълват “как протича този “срамен” пазарлък с шефа на ОПГ и адвоката му може да се чуе в четири записа, с които Биволъ се сдоби и провери тяхната автентичност”.

“Записите са правени с мобилен телефон в кабинета на прокурор Иван Гешев в края на месец март 2011 г. Записите са с лошо качество, поради странични шумове, поради което се наложи да бъдат допълнително изчистени. Въпреки това от тях става ясно, че прокурорът Иван Гешев няма никакви скрупули да “завоалира” обвинения по членове от НК за тежка икономическа престъпност, да наглася показания и да “опрасква” текущи разследвания, за да услужи на обвиняемия “Владко”. Владко дори поставя условия за скромна присъда и освобождаване от отговорност на приятелката му Камелия. В крайна сметка ги получава. Интересът на престъпниците е удовлетворен, за разлика от интересите на държавата и обществото.”, пишат от Биволъ.

Линкове към записите:

 

Facebook Comments Box

Ивелина Георгиева

Ивелина Георгиева е млад и амбициозен журналист. Добила опит в няколко национални медии. Завършила специалност "връзки с обществеността" в ВТУ през 2017 година.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!