Православната църква почита днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Днес се освещават бойните знамена, а смелчаци скачат в студените води и спасяват Светия кръст.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разказа за отбелязването на празника в София:

“По традиция на Йордановден се освещават най-напред бойните знамена на площад “Свети Александър Невски”. Отново по традиция в езерото в квартал “Дружба” се вади кръст – ентусиасти, доброволци с пожеланията за здраве и водосвет от страна на православната църква. Така че отново ще спазим традициите. Каним всички, които имат желание, да се помолим за здраве, за мир и благоденствие на нашия град”.

За първи път в Бургас ритуал по спасяване на кръста ще има на две места.

С празнична литургия в храм “Свети Кирил и Методий” започва отбелязването на Богоявление в морския град. След това ще бъдат осветени бойните знамена и отслужен водосвет.

Литийно шествие ще премине през главните улици и ще стигне до моста, съобщи Петър Парушев, ръководител на отдел “Култура” в община Бургас:

“Там вече трябва да са се събрали участниците, които ще скачат във водите на Черно море за спасяването на кръста. Военните от военноморска база “Атия” ще осигурят необходимия екип, водолазен, който ще се грижи за сигурността на скачащите”.

Ритуал за спасяване на кръста за първи път ще бъде извършен на новата стоянка за лодки в бургаския квартал “Крайморие”.

В Малко Търново пък за втори път ще бъде играно мъжко хоро. Над 20 са ентусиастите, които ще се включат в него, съобщи кметът Илиян Янчев:

“Все млади и хубави момчета от Малко Търново. Приеха го с голям ентусиазъм и желание. От 11.30 се тръгва от Малко Търново, за да може в 12 часа да се хвърли кръстът”.

Днес храмов празник отбелязва църквата в етнографския музей Етър край Габрово.

Тя е точно копие на някогашната църква „Свето Богоявление“ в дряновското село Радовци, към която е имало и килийно училище.

Много от музейните обекти са копия на къщи от Габровско, чрез които е пресъздадена чаршията с дюкяните на майсторите.

В комплекса близо 15 години бие църковната камбана от каменната църква „Свето Богоявление“, която повтаря един архитектурен образец от 1868 година. Оттам е била пренесена църковна утвар и икони, дело на тревненски майстори.

Ще бъде отслужена и Света литургия и водосвет в работилниците на занаятчиите, а миряните ще получат от курбана за здраве.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!