Капачки за бъдеще’ обмислят събирането и на бутилки

Благотворителната инициатива ‘Капачки за бъдеще’ обмислят идеята за събиране и на бутилки, стана ясно от Фейсбук страницата на кампанията. 

“От поне две години се опитваме да включим и бутилките, просто е много трудно”, заявява основателят на инициативата Лазар Радков.

Според него бутилките заемат повече място и по-трудно се транспортират. 

В момента се водят преговори с различни партньори, за да може това да стане факт. 

“Това, за което искам да призова хората, е винаги да мачкат бутилките, за да не заемат те толкова място”, добави Радков. 

Теглото на голяма пластмасова бутилка е около 25 грама, а на една капачка е 1 грам, което означава, че дори 1 от 20 души, които събират капачки, да започне да събира и бутилки, от това ще има полза за кампанията. 

Инициативата събира пластмасови капачки от години, като с парите от предаването им за рециклиране дарява кувьози на различни болници.

Само за 2019 г. са закупени 19 кувьоза. 

В момента се обмисля предаването на събраните капачки да се организира четири пъти годишно, вместо два пъти, както бе досега. 

Организаторите апелират бутилките да не се режат, защото машините за рециклиране са конструирани така, че в тях да влизат цели бутилки. 

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!