Каракачанов: Арестът сложи кръст на политическата кариера на Нено Димов

Рано е да се каже, заяви вицепремиерът в отговор на въпроса дали ще предложи нов министър

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов потвърди за DarikNews, че Нено Димов е подал оставка в ареста.

“Така ми каза неговият адвокат”, заяви Каракачанов. Той обаче не намира вина в действията на Димов и го защити с факти, които изреди във връзка с водната криза в Перник.

По думите му единствената отговорност на Нено Димов е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на МРРБ, а не на МОСВ.

“Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш! Просто казвам – един добър специалист, експерт, какъвто е Нено Димов, това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно – хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът”, каза още за DarikNews Каракачанов.

Вицепремиерът напомни, че ВиК е към регионалното министерство, а язовир “Студена е 51% на областната управа, тоест държавна собственост, и 49% на общината. В отговор на въпроса дали разглежда събитията като атака срещу по-малкия коалиционен партньор, тъй като други, освен неговия министър, в ареста няма, Каракачанов отсече:

“Не коментирам политически въпроси, коментирам факти. Споменах кой е отговорен за поддръжката на язовирите и кой ги ръководи, а най-вероятно са подавали по-високи количества за вода, знаейки, че намалява, защото имаше избори”, каза той.

В същото време Каракачанов разкри, че заповед на министъра не е била спазена от ВиК-Перник. “Има един много интересен факт – през ноември ВиК заявява 1,5 млн. куб. метра, министърът ограничава и казва – “отпускам ви един милион”. И въпреки това, ВиК източва 1,5 куб. м. Я ми кажете сега тези факти за какво говорят?!”, възмутен е вицепремиерът.

Той не пожела засега да каже дали ще напусне коалицията и кабинета, нито дали ще предложи нов човек за поста на Нено Димов.

“Рано е да се каже”, отговори лидерът на ВМРО на въпроса дали ще предложи нова кандидатура за министър.

Каракачанов обясни, че двамата с премиера са обсъждали само конкретния казус с ареста на екоминистъра и фактологията около водната криза в Перник, в това число правомощията на МОСВ. Политическите въпроси щели да бъдат предмет на следващ коалиционен съвет, когато го насрочат, каза неопределено лидерът на ВМРО.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!