Константин Каменаров е осъден за шофиране в нетрезво състояние

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров беше признат за виновен за шофиране в нетрезво състояние. Присъдата му е 1 г. и 3 месеца условно, окончателна е и не подлежи на обжалване.

Това означава, че Константин Каменаров ще изпадне в несъвместимост с позицията на директор на БНТ, тъй като законът за радиото и телевизията забранява ръководните постове в национални медии да се заемат от лица, осъдени за умишлени престъпления.

Присъдата на Каменаров предполага СЕМ да обяви нов конкурс за ръководител на БНТ или да вземе решение за бъдещото управление на телевизията до изтичането на мандата му през лятото на 2020 г.

Ще вървим към прекратяване на мандата и към избор на и.д. шеф на БНТ“, казва председателят на СЕМ София Владимирова, цитирана от “24 часа”.

Новият временен ръководител на БНТ ще трябва да отговаря на условията за генерален директор, посочени в ЗРТ. Той може и да не е участвал в конкурса, с който бе избран Каменаров, може да е външен човек за телевизията или някой от БНТ.

Заседанието на СЕМ по случая вероятно ще е в сряда, съобщава “24 часа”.

Закон за радиото и телевизията

За генерални директори на БНР, съответно на БНТ, се избират лица, отговарящи на изискванията за член на Съвета за електронни медии, т.е. трябва да са:

– лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и имат обществен авторитет и професионално признание (чл. 66 ЗРТ).

За кандидатите за генерален директор на БНТ се изисква още не по-малко от петгодишен трудов стаж в телевизия.

Не могат да бъдат избирани лица, които са:

1. осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер;
2. еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации;

При предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор и до провеждане на нов избор, който да се проведе в срок до три месеца, ръководството на съответната организация се възлага на лице, определено от Съвета за електронни медии и отговарящо на изискванията по чл. 66 на ЗРТ.

Кой е Константин Каменаров

Константин Каменаров е роден през юли 1964 г., завършил е Медицина. Работи в Българската национална телевизия от началото на 90-те години като репортер, впоследствие – става водещ на централната новинарска емисия “По света и у нас” и директор на новините.

През 1999 г. за кратко е говорител на правителството на Иван Костов, след което поема комуникациите на “Мтел”. През 2011 г. се връща в БНТ под управлението на Вяра Анкова и заема позицията на оперативен директор на медията. Напуска през 2013 г. В периода между 2013 и 2017 г. е работил като консултант и лобист към компанията “Ernst and Young”. Съпруг е на дългогодишната водеща на “По света и у нас” Радина Червенова.

Каменаров беше избран за генерален директор на БНТ на 23 август 2017 г. с 4 от 5 гласа от Съвета за електронни медии. Информацията за текущото съдебно производство за шофиране в нетрезво състояние не беше разкрита по време на изслушването пред СЕМ.

Защо бе осъден Каменаров?

Константин Каменаров беше подведен под наказателна отговорност за това, че е шофирал личния си автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 1,6 промила. Каменаров е бил спрян от служители на “Пътна полиция” на на 23 юни 2016 г. около 3:50 ч. – една година преди да започне конкурса за избор на генерален директор на БНТ.

Алкохолното съдържание е проверено с кръвна проба в УМБАЛ “Св. Анна”. На първа инстанция, Каменаров беше осъден на 1 г. и три месеца лишаване от свобода (условно) и глоба в размер на 600 лв.

Каменаров обжалва присъдата, като изтъква, че е консумирал “билка “златен корен”, а не алкохолна напитка, като ползването на отварата било свързано “със съвсем други негови стремежи”. Твърди се още, че съзнанието му не е било повлияно от алкохолното съдържание и като доказателство посочва факта, че се е съгласил да даде проби пред МВР.

“”Въззивният съд намира, че вътрешното убеждение на районния съд по съставомерните факти е формирано въз основата на правилен анализ на събраните по делото доказателствени материали, като споделя доводите и съображенията му относно показанията на разпитаните свидетели, включително и показанията им от досъдебното производство, приобщени чрез прочитане по реда на чл. 281, ал. 5, вр. ал. 1 от НПК, обясненията на подсъдимия, приложените писмени доказателствени средства и писмени доказателства и използвания способ за доказване – експертиза. Първостепенният съд е кредитирал изцяло показанията на разпитаните по делото свидетели и обясненията на подсъдимото лице, в съвкупност със заключението на приетата експертиза и посочените по-горе писмени доказателствени средства и писмени доказателства, като на базата на така събраните и проверени доказателства и доказателствени средства е изградил своето вътрешно убеждение относно фактическата обстановка по делото, която се споделя напълно и от настоящия съдебен състав”, се казва в решението.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!