Корнелия Нинова подаде оставка

Тя отново ще се кандидатира за председател на БСП

Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на БСП. Конгрес на партията ще бъде свикан на 15 юни. Тогава трябва да бъде приета оставката на Нинова и да се одобрят новите правила за избор на следващия председател на левицата. 

След пленума Корнелия Нинова обясни позицията си. “Започнаха всякакви интерпретации, затова искам да чуете всичко от мое име. Искам да благодаря на всички гласували за БСП. Да им дам кураж, защото, въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези евроизбори с около 30 000. Единствената партия, която увеличава и броя на евродепутатите си. И в това състезание, в което участват 28 социалдемократически партии, ние сме на пето място. Така че имайте самочувствие и сили да продължим напред. Но, въпреки това, ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на заседанието на Националния съвет и преди приемането на дневния ред, направих обръщение. Подадох своята оставка пред Нaционалния съвет, поисках свикване на Конгреса на 15 юни, тъй като той е органът, който ме е избрал и по нашия устав, той трябва да я констатира и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия и когато се приемат – да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам да се явя пред вас за вашето доверие отново”, каза Нинова.

По-рано днес пред членовете на партията Нинова заяви: “При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, каза Нинова в изявлението си на пленума.

Нинова е отправила благодарност към членовете на Националния съвет, към кандидатите в листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които са гласували за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. “Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме”, е посочила тя. 

“Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори – близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката – губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост”, е заявила Нинова. “Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува”, е посочила тя и е отбелязала, че дори и при тази ситуация основният им опонент има около 500 хиляди гласа. “Затова се обръщам към всички вас – да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили”, е добавила Нинова.

Корнелия Нинова е предложила Кирил Добрев да поеме временно поста “председател” на партията до провеждането на Конгрес на столетницата, научи NOVA. Предложението й обаче все още не е гласувано.

Като лидер на партията Нинова е избрана на поста избрана на Конгрес – най-висшият орган на БСП. Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова или да се избере нов председател.

Междувременно пленумът отхвърли предложенията на Нинова за пряк избор.При тази ситуация, наши източници твърдят, че новият председател ще бъде избран на конгреса.

Още преди съвета членове на БСП коментираха, че вътрешната опозиция иска оставки и заседание на Конгреса заради загубата на евроизборите.

Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато все още не са ясни резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”, посочи той.

Шест месеца се старах да не преча. Не съм доволен от резултатите на изборите, не съм доволен от вояжите, не съм доволен от схемите, които се готвят. Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори”, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха и не може структурите да носят отговорност.

“Изборите бяха провал за БСП”, заяви Антон Кутев. 

Още в понеделеник, Нинова призна на пресконференция, че БСП са изгубили изборите.

По-важно е какво правим оттук нататък. Утре сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна – от партийни организации до председател. Ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Да има точка в дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и общински председатели. Провеждане на областни конференции и избор на областен председател. Трето – стартиране на процедура за избор на председател на БСП. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно със всички други кандидати. Разбира се, че процедурата е свързана с резултата от изборите”, заяви Нинова в понеделник.

Източник : Нова телевизия

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!