Министър Петя Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

Появилите се спекулации за състоянието на водоизточниците водят до насаждане на страх. Категорично искам да обявя, че воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се опитва да всее страх, за мен е абсолютно непочтено. Понеже сме в криза и темата се ползва политически и БСП се подгрява за дебатите в парламента. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, по време на брифинг, относно язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“В някои населени места има режим на водоподаване, основно в села. Предприети са мерки от ВиК, следи се за да може да се реагира своевременно. Режим на вода има села в Габрово, Ловеч, има вероятност и в София да се наложи ограничаване на ползването на вода”, добави Аврамова.

“Като крещим и обвиняваме едва ли помагаме в ситуацията в Перник и на другите населени места. Искам да чуя от опозицията конструктивни дебати. Можем да обсъдим идеята за структура в която да влязат всички вик дружества и тя да приема като буфер финансирането. Проблем несъбраните вземания. ВиК изпитват затруднения да вземат своите вземания, които възлизат на 80 млн. лв.”, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

“494 аварии в Перник от началото на водния режим. Към днешна дата има по 6 аварии на ден, което е хубава новина. Работят както от ВиК Перник, така и от други дружества в страната”, уточни Аврамова.
“Разрешителните са за питейно-битово ползване. 6,25% съгласно месечният график, които МОСВ разрешава и са разделени: 6.25% за питейно-битово ползване, 2.12% промишленост, производство на електроенеригия около 6% и 6.40% за други нужди. Как ще бъде разпеделно ползването на водите е в границите, които издава МОСВ”, отбеляза Петя Аврамова.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!