Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Бившият екоминистър Нено Димов пристигна в специализирания наказателен съд, където ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. 

“Аз съм изпълнявал съвестно правомощията си“, заяви Димов пред магистратите. 

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност, заради големия размер на причинените щети (11 млн. лв.) и защото засегнати са над 90 хиляди души от водната криза в Перник.
Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов – Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.


Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!