Николай Николов: Отравянето в Марица е човешка грешка, не е природно явление

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата от района на река Марица, взети край Димитровград, където вчера умряха 29 крави след водопой. Това обясни главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода. (…) Ще се направи химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица.” – разказа той.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката – Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

Николов потвърди и че е една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

“Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление – така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка”, заяви той.

“Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала – поне до момента това показват нашите данни”, добави той.

Снощи в районното управление е извикан за разпит прокуристът на “Неохим”Стефан Димитров. .

“Полицията работи активно – влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти – големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там.” – подчерта главен комисар Николай Николов, като допълни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

“Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни.” – увери той.

От снощи главен комисар Николай Николов е в Димитровград.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!