Нинова разкритикува десните на площада, че отричат БСП

С прекия избор разбихте лъжата, че БСП е в разпад и е разединена. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в словото си на 50-ия юбилеен конгрес на БСП.”Последните дни чувам социолози, че вещаят разцепление. Те са пропуснали 12 септември. Консолидация – това е ключовата дума днес – около принципи и морала в политиката. Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е този, който иска да прави политика за хората”, каза още тя.

По думите й България е в криза и всяка партия търси мястото си в политическото пространство, но времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически отговорни действия. Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото. Едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протест, бързо влизане във властта, а трети да бъдат балансьори. Нашата цел е да дадем стабилност на България. Стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социолно ориентирани хора, прогресивни хора, непартийни, родолюбци, създаване на широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна. След това избори и убедителното им спечелването им”, посочи Нинова.

Тя изтъкна, че левицата първа е заговорила за корупцията и паралелната държава, заради които днес протестиращите са на улицата. Нинова посочи, че не искат да яхват протеста , но трябва да има обективна оценка за партията. Показвахме уродливите решения на властта, посочи тя.Нинова разкритикува и десните, които не признават усилията на социалистите за реформа в съдебната власт и игнорират червените. Тя ги уличи, че не предлагат нищо на протеста, отвъд оставките.”Какъв изход от кризата и промени предлагат десните? Оставка на Боисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно и ние искаме това и го искаме отдавна. Къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главия прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на БСП и ПГ на “БСП за България”. Десните го правят – отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система – да, но и ние искаме. Достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазване и за демография?”, запита тя.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!