Отива ли Гешов на избори ?

Христо Гешов е разследващ журналист, водещ на предаването “На прицел”. Беше награден от Съюза на българските журналисти с ордена “златно перо”, за добра разследваща журналистика и изявена гражданска позиция.

Христо Гешов е от Червен бряг. Още през 2015 година, заедно с колегата си от Нова телевизия, Марин Николов, заснемат репортаж, в който разкриват редица злоупотреби с евросредства по времето на мандата на ГЕРБ. Едно от разкритията на двамата журналисти беше, как камера за 400 долара може да струва 30 хил.лева. Други негови разследвания с Тина Ивайлова, отново от същата медия, доведоха до свалянето от власт на Анатолий Иванов, местен лидер на ГЕРБ и неговата осъдителна присъда.

Редица са и журналистическите разследвания на колегата, довели до ареста и свалянето от власт на кмета на Червен бряг, Данаил Вълов. В журналистическите си материали Гешов за пореден път разобличи различни схеми на общинската власт. Злоупотреби с “Топъл обяд”, опити за скрити приватизации на общински сгради (хотелски комплекс “Таганрог”, ГУМ), опит за саниране на три многофамилни къщи на видни общинари (Н.Недков, секретар, Ивайло Иванов, зам. кмет, бив Председател на ОБС, Евгени Тошев, директор Дирекция С и А).Гешов показа и документ, според който, лично Вълов е разрешил въпреки забраната, по счупеният мост в с. Горник да преминава тежкотовварна техника. Гешо беше и инициатор на протест с искане оставката на Вълов, на който той не се появи, но коментира пред БТВ, че няма да подаде оставка и че гражданите му ще трябва да го изтърпят още малко.

В други журналистически разследвания, колегата разкри и евентуални имотни измами на общински съветници от ДПС, както и зависимостите им с екс кмета.

При гостуването си в “Шоуто на Слави”, Гешов разкри и за шуробаджанащината, която властва в община Червен бряг.

Срещу колегата са водени купища дела за клевета, подадени са стотици сигнали в Прокуратура, МВР, НАП и др. държавни институции. Заради свои журналистичеки разследвания, майка му беше уволнена от работа, а Гешов пребит пред дома си. Разбира се, Прокуратурата в Червен бряг прекрати преписката. А от своя страна, различни жълти медии поведоха остра кампания срещу него, заради разкритията му и непримиримостта му. Гешов е и основен свидетел по делото срещу Данаил Вълов, а на скоро беше включен и в програма за защита на репресирани журналисти в чужбина.

С наближаване на изборите, все повече и повече хора се питат, Гешов ще довърши ли започнатата битка за Червен бряг. Редица граждански организации, включително и “Америка за България” и “Репортери без граници”, стоят зад колегата.

Петър Низамов – Перата, също подкрепя свободата на словото и истината,в лицето на Гешов.

Участието на Гешов при Слави Трифонов предполага евентуална подкрепа и от партията на Дългия, а хилядите мейли от жители на Червен бряг, с отправени молби към водещия да се яви на местните избори, задъжават, не за друго, а защото екипът на предаването “На прицел” е последователно. И не само търси справедливост и истината, а иска промяна. Такива индикации е давал колегата с дейстията и постъпките си .

А дали Гешов ще вземе участие на местните избори, предстои да разберем съвсем скоро.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!