Отнеха достъпът до класифицирана информация на Цацаров

Ден след като Сотир Цацаров обяви намерението си да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), той вече е без достъп до класифицирана информация. Той му е бил отнет тази сутрин от ДАНС, казаха за КАНАЛ 7 от правителствената информационна служба.

Пред Би Ти Ви премиерът Кирил Петков обясни, че достъпът до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на  Цацаров е бил отнет на база на данни за неговата надеждност.

От пресцентъра на Антикорупционната комисия съобщиха, че по тяхна информация актът за отнемане на допуска на Сотир Цацаров е бил подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя и това е станало след “продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”.

“Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане” цитират Сотир Цацаров от Антикорупционната комисия.

Вчера стана ясно, че Сотир Цацаров планира следващата седмица да депозира оставката си, но да напусне поста от 1 март след като представи годишния отчет на комисията.

Премиерът Кирил Петков заяви, че не знае дали има връзка между отнетия достъп до класифицирана информация на Цацаров и обявеното вчера от него намерение да подаде оставка от поста. Пред БНТ Кирил Петков каза, че тази сутрин е бил уведомен от ДАНС за промяната:

„Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС, оказвайки влияние върху неговата надеждност. Повече от това, за съжаление не мога да кажа, защото информацията е класифицирана, но мога да кажа, че тази работа от дълго време се е вършила в ДАНС. Не знам дали господин Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи“.

Решението е на база събиране на данни за сериозен период от време, уточни Кирил Петков пред Нова телевизия. Премиерът посочи, че не е имал разговор със Сотир Цацаров след решението за отнемане на достъпа: 

“Просто бях уведомен. Искам да приветствам ДАНС и всички български служби за сигурност. Това показва, че няма да има човек, който да се чувства над закона”, каза Петков. 

Според него това е истинската промяна, която вече започва да се случва.

Според депутата от „Демократична България“ Атанас Славов обявеното вчера намерение за оставка на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия може да е обвързано с отнетият му допуск до класифицирана информация.

Славов допълни, че оставката не е политическо решение:

“Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на определени показатели. Например, ако едно лице се счете за ненадеждно – заради негови прояви, негови позиции, негови отношения, връзки, а това е основание за отнемане на достъпа. Няма връзка с това дали едно лице иска или не иска да подаде оставка. Тоест оставката може и да е свързана с отнетия достъп”, коментира в кулоарите на парламента депутатът от „Демократична България“. 

Оттеглянето на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия днес коментира и правосъдният министър Надежда Йорданова:

“Очаквам да се запозная с мотивите на оставката. Оставката е личен акт. Така е решил господин Цацаров, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на КПКОНПИ, защото това е принципен въпрос, а не е свързан с личността на Цацаров”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира оставката на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров и отнетия му достъп до квалифицирана информация:

“От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ, защото не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит, и в нито едно кметство на ДПС, на БСП в нито едно, нито на ИТН в Благоевград.

Вече сериозно, най-добре е веднага след тези обвинения Антикорупционната комисия да се събере незабавно в парламента и да изслуша господин Цацаров и съответно ДАНС за тези обвинения, които има към него”.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!