Очакват се затруднения по пътищата

Във връзка с влошаването на метеорологичните условия и някои други фактори отново очакваме затруднения по пътищата, натоварване по пътищата. Това каза инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ по време на брифинг.

Той отбеляза, че движението по пътищата ще бъде усложнено и от метеорологичните условия в Гърция и напомни за въведените ограничения за движение на автомобили над 1,5 тона.

„Забраната важи за абсолютно всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Интересното е, че автомобилите, които желаят да пътуват към Гърция, ще бъдат пропускани през пунктовете, но трябва да спрат на територията на Гърция. Гръцките власти ще ги спират, след като навлязат на гръцка територия, но дори и това да не се случи, всички трябва да знаят, че автомобилите над 1,5 тона имат временна забрана за движение в Гърция. Има много силен вятър. Става въпрос за товарни автомобили над това тегло. Леките автомобили могат да се движат на територията на страната“, уточни инспекторът.

Във връзка с последния почивен ден в Румъния се очаква трафикът да бъде натоварен и по северната ни граница.
„Информираха ни, че много от румънските граждани са избрали за почивка нашата страна, зимните ни курорти, черноморските също така, също така има и много пътуващи румънци от Гърция“, посочи Близнаков.

От „Пътна полиция“ предполагат, че колони от автомобили ще се образуват на Благоевград и по АМ „Тракия“.
„Навсякъде имаме допълнителни екипи на „Пътна полиция“, които ще осигуряват пропускливост на движението и ще предотвратяват образуването на задръствания и струпвания“, добави инспекторът.

Близнаков призова шофьорите да се движат толерантно и търпеливо, да се въздържат от неразумно изпреварване по пътищата.
„Разчитаме и на гражданите да сигнализират за такива неразумни водачи, които предприемат рискови изпреварвания“, добави той.
Силите на жандармерията са ангажирани да помагат на „Пътна полиция“ в грижата за обезпечаването на обществения ред в крайпътните заведения и паркинги.

Създадена е организация за нормалното придвижване, като на влизане в София от Владая е създадено реверсивно движение.
„Осигурени са две ленти за влизане в София. Целогодишно и тази година продължава реверсът да е валиден“, допълни инспекторът.
В столицата са осигурени служители, които да подпомогнат движението при натоварване по основните булеварди. На АМ „Хемус“ при тунел „Витиня“ също са осигурени служители, като при струпване на коли ще бъде създадена организация на движението с приоритет да се пропускат автомобилите в посока София и да бъдат предотвратени задръствания.

Близнаков цитира и статистика за пътнотранспортните произшествия за изминалото денонощие, като стана ясно, че броят им е 64.
„14 от тях са тежки, при които са пострадали 16 души. Рано сутринта в София има един загинал водач, който е катастрофирал сам с автомобила си“, добави той.

От „Пътна полиция“ апелират за спазване на ограниченията на скоростта и припомнят, че навсякъде ще се следи за превишена скорост, употреба на алкохол и неправилно изпреварване.

„Ще бъдат извеждани от движение тези водачи, които са нетърпеливи и предприемат изпреварвания на дългите колони от автомобили. Тези изпреварвания са безсмислени“, отбеляза инспекторът.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!