Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за подземните богатства

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за подземните богатства. Със 133 гласа “за“ и 1 „против“ и 1 „въздържал се“ парламентът прие отново измененията на второ четене. Народните представители от БСП не участваха в гласуването, съобщава БТА.

Ветото се счита за преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Законопроектът бе върнат за ново обсъждане от държавния глава на 29 юли 2020 г..
Държавният глава упражни конституционното си право, воден от разбирането, че подземните богатства са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда и в обществен интерес. Той изрази несъгласие с отделни разпоредби относно концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

След отхвърлянето на ветото председателят на Народното събрание Цвета Караянчева закри днешното заседание, първо от новата сесия и обяви следващото редовно заседание за утре от 9.00 часа.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!