Подписаха петиция срещу ограничаването на медиите в новата парламентарна зала

„На 2 септември 2020 г. българският парламент окончателно се премести в сградата на бившата централа на БКП в София. Докато бившата сграда даваше възможност на журналистите да се смесват и да общуват с депутати и техните гости във всички общи пространства, новата по-голяма сграда създава далеч по-контролирани и ограничаващи възможности за комуникация.

Репортерите са изпратени да работят в мазето и могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри само на специално свикани пресконференции или извън сградата, съобщава БГНЕС. Преградите и турникетите ограничават достъпа им, съобюаВсе още не са разрешени изключения. В новата сграда журналистите вече могат да наблюдават парламентарните заседания на телевизионен екран на живо от мазето. За разлика от предишната система, това означава, че репортерите вече не могат да задават въпроси на депутати, когато влизат и излизат от залите. Екипите на медиите са разположени в отделна зона на седем етажа над своите колеги.

В отговор на това повече от 60 журналисти, оператори и медийни служители от БНТ, БНР, БТА, Дневник, OFFNews, Mediapool, ClubZ, Сега, 24 часа, Капитал, Фокус, News.bg, Dir.bg, БГНЕС подписаха петиция, за да осъдят този начин на работа.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче публично заяви, че няма намерение да преразглежда решението. Като причина тя посочи желанието България да се доближи до работата на европейските парламенти. Представители на държавата потвърдиха, че журналистите ще могат да се свързват с депутатите чрез партиите“, се казва в позицията на Международния прес институт.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!