Правната комисия отхвърли ветото на Радев за кариерните бонуси във ВСС

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт.Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане текстовете, които са свързани с кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В момента по закон, след изтичането на мандата им, те получават автоматично повишение и ги назначават на по-висока длъжност от предишната, която са заемали преди да влязат във ВСС. С новото предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче се предлага повишението да е възможност и Висшият съдебен съвет да решава дали да има такова.Според мотивите на президента новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение. Той припомня още, че през май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

По време на дебата секретарят на президента по правните въпроси Емилия Друмева изтъкна, че назначенията на по-високи длъжности в съдебната власт трябва да се извършват по обективни критерии и по този начин надделяват съображения от политически характер.Хамид Хамид защити своето предложение, като посочи, че именно така се смекчава този текст и решението кой да взима кариерни бонуси остава в ръцете на ВСС.”Аргументите, с които съм предложил този текст, донякъде съвпадат с вашите. Текстът ограничава тези кариерни бонуси, от едно автоматично израстване при изтичане на мандата им, тук вече топката се връща изцяло в ръцете на ВСС”, категоричен бе той.Крум Зарков от БСП пък репликира, че по този начин решението кой да бъде повишен, ще зависи изцяло от мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!