Премиерът: Ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК

България е във всички списъци на ЕС за потенциални ваксини срещу Covid 19, заяви премиерът Бойко Борисов. Той нареди на здравното министерство да бъде изготвен план за ваксинация. Мерките за осигуряване на достатъчно лекарства бяха сред темите на проведеното в Министерския съвет работно съвещание, на което бяха обсъдени мерките в подкрепа на работещите на първа линия и реорганизацията на болници. Социалното министерство започва да финансира Covid стандарт за социалните услуги, за което догодина отделя 75 милиона лева – освен за дезинфектанти, ще има средства за допълнително материално стимулиране на работещите в домовете за възрастни хора. От 16 хиляди, настанени в домовете, около 9 хиляди са заразени с коронавирус към момента.120 милиона лева допълнително от Оперативната програма “Човешки ресурси” се насочват към здравното ведомство, за да продължи да се изплаща по хиляда лева на медиците на първа линия.Министър Костадин Ангелов докладва, че в болниците и в аптеките има повишено потребление на част от медикаментите, направена е логистична организация за бързи доставки при необходимост в болниците.Днес от завода за лекарства в Разград се освобождават големи количества антибиотици, които ще отидат към аптеките, но министърът отново предупреди хората да не се презапасяват:”Пак апелирам – българските граждани да спазват стриктно указанията на лекарите, да не се презапасяват с лекарства, защото това създава трудности за осигуряването им навсякъде в страната. И разбира се, да не започват самолечение с антибиотици без то да е предписано от лекар”.

Премиерът Борисов каза, че България разполага с огромна леглова база – 46 хиляди за активно лечение:”Трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, хората, които са в тежка форма – те да влизат в болница, към тях всичките тези най-модерни препарати, които в момента казват, че помагат. Ние нямаме лекарство за лечение”.Премиерът е категоричен, че България е във всички списъци на ЕС за потенциални ваксини и в момента, в който има такава, тя ще дойде, като поиска от здравното министерство да изготви план за ваксинация:”Да имаме тази готовност. Ако трябва фризери ще купим, но в момента виждате, че ежедневно се говори за една, втора или трета. Ние сме участвали в абсолютно всички”, каза Борисов.

Facebook Comments Box

Ивелина Георгиева

Ивелина Георгиева е млад и амбициозен журналист. Добила опит в няколко национални медии. Завършила специалност "връзки с обществеността" в ВТУ през 2017 година.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!