Протестите са едни от най-мирните в Европа, смятат от Центъра за изследване на демокрацията

Протестите у нас са едни от най-мирните в Европа и света. Част от големия фундамент на протестите е бедността в България и очакванията на хората за тези 30 години, че това ще се промени. Това е голямото напрежение, което остава и влошаващата се икономическа среда заради коронавируса допълнително изострят ситуацията. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от агенция „Фокус“.

„Ако говорим за ползата от протеста, при положение, че се проявява някаква цикличност, хората, които управляват, знаят, че в един момент улицата може да излезе отново и това да доведе до практически отстраняването на власт. Тази заплаха за улицата я има не само у нас, подобен механизъм е нормален за демокрациите. Въпросът е къде е границата“, отбеляза още Тихомир Безлов.

Протестите и през 2013 година, и сега имат цикличност, допълни той. Има дни с много протестиращи, които изпълват улиците, но и дни с по-малко протестиращи, припомни Тихомир Безлов.

„Разликата е, че очевидно има редовно участие на агитки при големите протести, подобно на 2013 година, когато също имаше такива пикове. Полицията отделя повече ресурси, отколкото може да си позволи, но това отново се случва навсякъде в демократичните държави“, каза още той. Хубаво е да имаме полиция, която да може да отстранява групите, свързани с насилие, допълни Тихомир Безлов.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!