Репресира ли община Червен бряг частна фирма?

Бизнесмен от Червен бряг смята, че през последните две години Община Червен бряг, упражнява натиск и репресии над бизнеса му.

На 29.11.2018 година Юри Йорданов се явява на 10 търга, за площадки за поставяне на кафе автомати в Червен бряг и населените места, по обособени позиции и места, които е разработвал с години. Задно с него на търговете има още двама кандидати, които участват за различни площадки.

 

Условията на търга са да не се дава по-малка от определената от ОбС цена.

Седемчленна комисия с председател директора на Общинска собственост избира фирмата на г-н Йорданов и предлага на кмета на общината Данаил Вълов, да подпише договор за наем на площадките за срок от пет години.

 

Месец и половина по-късно обаче, на 14.01.2019 г., кметът Вълов пуска заповед, с която анулира спечелилия търга участник и обявява нов търг.

 

“Мотивът е, че процедурата не е обявена надлежно и в случая има превес общественият интерес пред частния личен.” В заповедта за Червен бряг мотивът е, че за определените места за кафе автомати е дадена началната тръжна цена.

Междувременно собственикът на спечелилата фирма изпраща жалба до Административен съд в Плевен, с копие до кмета на общината.

 

В жалбата си до кмета, бизнесменът го моли да стопира новия търг, докато се произнесе съда.

 

Отговорът обаче е категоричен – няма основание за забавяне на новия търг!

На 13.02.2019 г. се провежда плануваният от общината търг за наем на площадки, за поставяне на кафе автомати.

 

Бизнесменът отново участва за същите позиции, които е използвал и до сега.

 

Новият търг обаче печели друга фирма, която по потвърдена информация е близка до общински съветник от листата на кмета Вълов.

 

Същата фирма никога не се е занимавала с улични кафе автомати.

 

Как обаче собственикът й е знаел каква цена ще предложи конкуренцията – Юриеви ЕООД?

 

Дали връзката на въпросната фирма с конкретния общински съветник не е повлияла?

 

Справка показва, че друга близка до същия общинския съветник фирма, печели и конкурса за зареждане на автомобилите на общината.

 

Нищо, че същата “спечелила” бензиностанция е само една в Червен бряг и не разполага с други обекти в областните градове.

 

По думите на Йорданов, общинският съветник, който е в близки контакти със спечелилия търга, е поддържал касовите апарати на фирма Юриеви ЕООД.

“Изразявам сериозни съмнения, че този човек, поддържайки и получавайки месечните ми касови отчети за кафе машините ми, е представил на приятеля си тази информация.

 

Причината да мисля така е, че този човек, който спечели търга участва в него, само за най-разработените от мен площадки с кафе автомати”, твърди Йорданов.

“Така ли се съсипва бизнес, който съм наложил от 8 години?

 

Къде да отидат да работят над 30 човека?

 

Така ли община Червен бряг се грижи за инвеститорите в града, които и без друго са малко? “- пита Юри Йорданов.

 

“Като представител на фирмата имам усещането, че срещу дружеството ми се води кампания, която цели да срине отдавна започнат и развит бизнес, от който се изхранват десетки семейства в града!

Категорично и в никакъв случай, не желая да бъде оцветявано партийно случващото се. Не ме интересуват политическите битки и кой е на власт, желая да продължавам да правя това, което мога – да работяли с двете си ръце! ” допълва Йорданов.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!