
Ресторантьорите предлагат вдигане на минималната заплата в бранша
След като ДДС за ресторантьорския бизнес бе решено да бъде намален от 20 на 9% като временна антикризисна мярка, сега от бранша предлагат вдигане на минималната работна заплата в сектора от 610 лв. на 800 – 850 лв. Точната цифра ще бъде определена на предстоящата среща на представителите на сектора със социалния министър Деница Сачева. Новината съобщи Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, в ефира на Nova.
Той добави още, че целта на бранша е да се изсветли сектора и благодари на премиера Бойко Борисов за решението.
„В Гърция и Румъния също свалиха ДДС-то. Там имаме колеги, с които разговаряме, и те вече имат добри резултати“, заяви Алибегов. Той обясни още, че в момента заведенията у нас работят с 20% от капацитета си, а много от тях не могат да започнат работа, защото не разполагат с градина или тя е прекалено малка, за да бъде спазено изискването за дистанция между масите.
Същевременно Алибегов коментира, че цените в заведенията няма да бъдат намалени, а само замразени.