Трансплантирани пациенти „на преглед“ при министъра на здравеопазването

Трансплантирани пациенти излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването, за да защитят своите лекари от Клиниката по нефрология и трансплантация в столичната Александровска болница и да поискат „завръщането“ ѝ на старото място.

Преди дни медиците от диспансера по трансплантации подадоха колективна оставка, след решението да се преструктурират отделения заради COVID-пандемията.Пациентите са категорични, че не преобразуването на клиниката ги тревожи, а фактът, че никой не им дава конкретна информация по случая. Ето защо те са решили протестът им да бъде под формата на символичен преглед под прозорците на министъра на здравеопазването.

„Имам двойна трансплантация. Първата през 2004 г., но след две седмици отхвърлих бъбрека и той трябваше да бъде изваден. Втората беше през 2013 г., а в началото на тази седмици трябваше да бъда на контролни изследвания в диспансера по трансплантация. Когато се обадих по телефона, те ми отговориха, че диспансерът не работи и ще бъде преместен. Не се знае кога ще работи. Въпреки това аз си пуснах изследвания, които сам заплатих, а днес ми излязоха резултатите. Те са лоши и имам нужда от спешно лечение“, разказа Димитър Анастасов, един от протестиращите.

Той е дошъл пред сградата на здравното ведомство с плакат с надпис „Болен здрав носи“, за да изрази недоволството си от създалата се ситуация.

„Тук съм, за да настоявам да бъде върнат диспансерът по трансплантация на старото място и колкото се може по-бързо да започне да работи отделението по нефрология и трансплантация, защото сигурно много хора като мен имат нужда от спешно лечение“, допълни още мъжът

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!