Училищата се подготвят за присъствена форма на обучение

Учебната година ще започне с присъствена форма на обучение, потвърди министърът на образованието Красимир Вълчев. Социалните партньори са се обединили около това решение преди 20 дни на отраслов съвет в Министерството на образованието и науката, коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Според Стаматов правилният начин на започване на учебната година е с присъствено обучение в класните стаи.

“Задължително необходим ни е протоколът от медицинско естество, който здравните експерти и специалисти ще подготвят, защото той има задължителен и унифициращ характер за всяко едно учебно заведение. Медицинският елемент на протокола казва детайлите по отношение на превенцията, както и по отношение на излизането в друга, различна форма на обучение, затова той няма как да се интерпретира или да не се изчака”, допълни Стаматов, който е и директор на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

Директорите на различни училища участват в подготовката на протокола от медицинско естество. Оставащото време до началото на учебната година е достатъчно, за да се направи необходимата подготовка: “Напълно е достатъчно това време”.

На отрасловия съвет на 17 август е обсъдено началото на учебната година да се проведе в различен формат, да не се събират много хора на откриването, да се организира тържество само за учениците от 1, 5 и 8 клас, съобщи Диян Стаматов.

Директорът на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов коментира, че указанията на Министерството на образованието се свеждат до различни варианти, които са приложими за различните училища.

„Така че ние ще потърсим оптимален вариант, който да пасва най-добре на нашите условия. Искаме или не трябва да се съобразим с факта, че пандемията няма да отмине скоро и ще трябва да работим в тези условия“, допълни Митов.

В Националната хуманитарна гимназия в Благоевград учат 620 деца на две смени.

„Ще наблегнем на добрата дезинфекция, поставили сме вече дезинфектанти като автоматични диспенсъри навсякъде, включително в тоалетни, в коридори”.

Ако се разболее някой ученик ще бъде прекратена присъствената форма на обучение за съответния клас.

Изборът за обучение в самостоятелна форма го има, но той не заменя искането на родителите за обучение в дистанционна форма, коментира Яна Алексиева от Асоциация “Родители”.

“Всички аргументи мога да ги разбера, отвъд това да говорим, че страхът трябва да бъде пренебрегван. Предполагам и вярвам, че институциите и училищата, както и министерството ще изработят мерки, които да позволяват по-широк спектър от причини за това, ако родител прецени, че детето му предпочита да остане в дистанционна форма, защото от едната страна са децата с нарушен имунитет, но нека да не забравяме, че в голяма част от семействата има други възрастни с нарушен имунитет и предполагам това са голяма част от притесненията на родителите”, допълни Яна Алексиева. 

Facebook Comments Box

Силвия Петрова

Силвия Петрова е дългогодишен журналист с опит в няколко национални медии. Завършила висшето си образование, специалност "журналистика" във Великотърновския университет пред 2000 год.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!