Говори кмета на Община Гулянци

Уважаеми съграждани, като кмет на община Гулянци се обръщам към Вас, провокиран от разпространените във Фейсбук безцеремонни лъжи от страна на общинския съветник Лъчезар Крумов. Той поставя в публичното пространство въпроси и отправя обвинения, които нямат нищо общо с истината и са плод или на неговата абсолютна некомпетентност, или на умишлена и целенасочена клевета. И в двата случая не му прави чест… Тъй като Лъчезар Крумов, в качеството си на общински съветник никога не се е срещал с мен или друг от общинското ръководство, за да коментираме тези въпроси, аз няма да отговоря на него. За мен е важно Вие – жителите на община Гулянци да получите точна информация, подплатена документално, а не да бъдете подвеждани от хора с користни подбуди.
Няма нищо вярно в твърдението на Лъчезар Крумов, че община Гулянци е отстранена от списъка с общини, които са одобрени за допълнително финансиране от държавния бюджет. Въпросните 1 582 420 лева са по сметката на общината още от декември месец миналата година, когато влезе в сила Постановлението на Министерския съвет за разпределяне на допълнителни средства на общините. Тези средства са заложени в Бюджет 2019, който беше приет с решение №571 на Общински съвет гр.Гулянци от 24.01.2019г. и е в сила от днес – 11 февруари. Явно Лъчезар Крумов не е наясно дори с това, което гласува. Прилагам извадка от Приложение №2 „Поименен списък на обектите по инвестиционната програма на общината за 2019 година”, което е неразделна част от бюджета и от което е видно кои са улиците и на каква стойност е ремонта. Желаещите да се запознаят по-подробно и с останалите обекти от тази програма могат да го направят на страницата на общината в категория „Бюджет и финанси”.
В момента тече проектиране на обектите, тъй като се касае за основен ремонт на тези улици и в пролетните месеци работата ще започне.

Относно ремонта на пътната отсечка от Долна Митрополия до Подем мога съвсем отговорно и категорично да заявя, че като кмет на община Гулянци няма как да претендирам за ремонт на държавен път извън моята община. Това е обект, който ще се изпълнява по трансграничен проект на Агенция „Пътна инфраструктура” и е с определена финансова рамка, за точно определени отсечки. Като кмет на община Гулянци съм заставал твърдо неведнъж, но по проблеми, за които има реална възможност да бъдат решени. Както е в случая с пътя Милковица – Долни Вит – Сомовит, който също е държавен, но е на наша територия и това ми дава право да сигнализирам и настоявам за ремонта му пред съответните институции. Благодарение на протестите през лятото и общите ни усилия имаме уверението от АПИ, че с оправянето на времето ще започне работата по ремонта на пътя.
Докато изчакваме това да се случи ние с кметовете на кметствата по протежението на пътя сме принудени да извършваме запълване на огромните дупки със сипица. Това „скандално” запълване е съгласувано с Пътно управление и струва на общинския бюджет „скандалните” 100 лева (за гориво на машината), но за хората които нямат собствени автомобили и разчитат на междуселищния транспорт сигурно е важно и ценно, защото съществуваше реална опасност превозвача да спре автобусите си по тази линия. След дни се прогнозират снеговалежи, изравняването на настилката, та било то и със сипица, ще позволи преминаването на снегорините. Ако се наложи пак ще повторим засипването, за да осигурим някаква проходимост на пътя докато започне ремонта.

В публичното пространство общинският съветник Лъчезар Крумов пита за консорциума ДЗЗД ГУЛЯНЦИ СТРОЙ, спечелил поръчката за изграждане на пътищата Гулянци – Крета, Крета – Брест и Милковица – Шияково. Консорциумът включва три фирми, обединили силите, средствата и специалистите си в областта на строителството. Една от тях «Нивел строй» ЕООД е тясно специализирана в пътното строителство, което е видно, както от документацията на сайта на общината в раздел «Профил на купувача», така и от една елементарна справка в интернет https://www.nivelstroy.com/. Поръчката за възлагане на строителството е минала последващ контрол и е одобрена от Разплащателна агенция. Ако общинският съветник си беше направил труда да прочете повече, нямаше да се излага с подобни въпроси. Или целта е друга – пореден опит за манипулиране на общественото мнение.

Наясно съм с проблемите на инфраструктурата на общината, но няма да приема с подбрани снимки и неверни твърдения някой да се опитва да печели популярност и да гони лични цели за сметка на труда на кметове, администрация, ръководство и граждани. Да, имаме улици и пътища с дупки и кал, но ДА, имаме и над 35 километра асфалтирани общински пътища, а не 5, както се твърди. Със средства по европейски проекти и от държавния бюджет ремонтирахме основно пътя Гулянци – Дъбован – Загражден – Гиген, пътя Гиген – Искър, Искър – Славовица, отсечката Загражден – пристанище Загражден, ул. „Иван Вазов” в с. Милковица. Част от тези отсечки минават и през населените места и са основно ремонтирани заедно с прилежащата им инфраструктура. Само за последните няколко години със средства от общинския бюджет имаме изкърпване на близо 10 000 кв.м. настилка в населените места и настилане на улици с над 10 000 тона трошен камък. Живеем в България и се борим с трудностите и ситуацията тук. Всички виждаме какви са финансовите възможности на държавата и общините и няма как да очакваме, че нещата ще се случат бързо и лесно, но това не ме е отказало да работя в тази посока. Възможностите за кандидатстване за европейско финансиране не са безкрайни, има финансова рамка и условия. Ние избрахме приоритетно да асфалтираме пътищата, които касаят достъпът до населените места, защото трябва да осигурим нормална проходимост на автобусите, специализираните автомобили на пожарната и спешна медицинска помощ, училищния превоз. Следващата стъпка, както е видно от последните ни одобрени обекти, е да инвестираме повече вътре в населените места.

Уважаеми съграждани вратата на кабинета ми е отворена за всеки от Вас. Готов съм да отговоря на всичките Ви въпроси и да съдействам в решаването на проблемите. Смея да твърдя, че през годините като кмет натрупах достатъчно опит и не бих си позволил да разчитам на евтин популизъм. Обещавам и се ангажирам само с неща, които са от компетенциите и възможностите ми и не се опитвам да заблуждавам никого.

На финал бих искал „ДА СИ ПОГОВОРИМ” за един общински съветник, който се опита с манипулации и задкулисия да стане председател на Общинския съвет, но не успя, един общински съветник, който се опита да стане заместник-кмет, но не успя, един общински съветник, който сега се опитва да стане кмет, но дали ще успее зависи от Вас.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!