Защо носенето на слънчеви очила е жизненоважно за очите?

Ултравиолетовите лъчи са вредни за кожата. Това е факт, с който всички хора са запознати. Слънчевите лъчи вредят на кожата на откритите части на тялото. Замисляли ли сте се, че очите ви също биха могли да страдат от вредното им влияние?

Очите са орган, който е непрекъснато изложен на слънчева светлина. Много хора носят слънчеви очила, но без реална защита срещу UV-лъчите.

Жълти петна по очните ябълки

Тези жълти петна, наречени на медицински език pinguecula, са на практика безвредни жълтеникави отлагания върху бялата част на очите. Хората, които прекарват много време на открито или в морето, както и на голяма надморска височина, имат такива отлагания в обвивките на очите.

Фотокератит

Фотокератитът представлява обгорена роговица, позната още като слънчево изгаряне на роговицата. 99% от ултравиолетовите лъчи преминават през роговицата на окото, като прекомерното излагане на слънце с незащитено око може да предизвика изгаряне, подобно на кожното.

В момента на изгарянето вероятно няма да усетите нищо, но часове по-късно признаците ще се появят – сухота, парене, дразнене, зачервяване, подуване, болка, дори временна слепота.

Катаракта

Слънцето не е най-големият виновник за появата на катаракта. Но влиянието на вредните му лъчи може да ускори процеса на влошаване на този проблем. Увреждането от UV-лъчите може да срине зрението много по-бързо. Затова е необходимо носенето на слънчеви очила със специална защита.

Дегенерация на макулата

Продължителното излагане на слънце също може да влоши уврежданията на окото, които това заболяване причинява. Дегенерацията на макулата е необратимо увреждане на очите, което постепенно води до слепота.

Рак на окото

Както всяка друга част на тялото, така и окото може да страда от злокачествени тумори. Прекалено многото време, прекарано на слънце без предпазни мерки, води до очен меланом или други видове рак, засягащи вътрешните функционални тъкани на окото.

10% от случаите на рак на кожата се появяват по клепачите, тъй като те са област от тялото, непрекъснато изложена на слънчевите лъчи без никакви предпазни средства.

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!