Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем куркума всеки ден

Куркумата е подправка с много мощни антиоксидантни свойства. Не се сещаме за нея в менюто си всеки ден. Нашата традиционна кухня не предполага включването на куркума често в ястията ни за разлика от азиатските кухни. Куркумата обаче заслужава наистина специално внимание и трябва да бъде включвана в ежедневното меню колкото се може по-често, защото притежава невероятни свойства.

Какво се случва в тялото, ако консумирате куркума всеки ден?

Отслабвате по-бързо

Ако се борите с килограмите и искате кошмарът да свърши по-бързо, включете куркума в рутината си всеки ден. Достатъчно е да консумирате по около половин или най-много една чаена лъжичка от жълтата подправка, за да започнете да усещате полезните ѝ ефекти в стопяването на мазнините.

Ще усетите облекчаване на болките в ставите

Ако страдате от някакво заболяване, свързано с болки в ставите и костите, куркумата би могла да ви помогне. Благодарение на силните антиоксиданти в състава си тя има мощни противовъзпалителни качества, които облекчават болки при артрит и ревматизъм.

Настроението ви ще се подобри

Ако консумирате куркума с храната или като добавка към различни напитки, вероятността настроението ви да се подобри е голяма. Противовъзпалителните свойства на куркумина, активната съставка на куркумата, оказват благотворно влияние при депресия и безпокойство, сочат данни от изследване от 2019 година, публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition, пише thehealthy.com.

Контролира кръвната захар

Куркумата и канелата са активни съставки на редица хранителни добавки и медикаменти за контрол на кръвната захар и превенция на диабет тип 2. Куркуминът подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което прави обработката на глюкозата по-качествена и държи тези процеси под контрол.

Може да предотврати болестта на Алцхаймер

Антиоксидантите в куркумата имат силни противовъзпалителни свойства и се борят с различни дегенеративни заболявания, каквато е и болестта на Алцхаймер.

Противоракови свойства

Редица процеси, водещи до образуване на ракови клетки и тумори, се дължат на влиянието на свободните радикали и локалните възпаления в клетките, които стареят преждевременно и се видоизменят при делене под влиянието на окислителните процеси. Редовната консумация на куркума се бори с оксидативния стрес и свободните радикали, което би могло да има положителен ефект в превенцията на ракови заболявания.

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!