Как да се предпазим от мълния – полезни съвети

Лято е и внезапните гръмотевични бури с мълнии не са рядкост. Ако сте навън, сред природата, става още по-опасно за вас. Така,че ви предлагаме няколко съвета от експерти за това как да се предпазите.

По време на буря не бива да палите печка на дърва и въглища и не бива да се намирате в близост до огън.

Ако сте на село е задължително да се затворите всички комини и отдушници, както и вратите и прозорците.

Добре е да запомните, че мълнията често удря проводниците, опънати между стълбовете. Затова по време на гръмотевична буря не бива да говорите по телефона.

Избягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е възможно, изключете телевизора, радиото и другите електрически уреди в дома си.

Светкавицата е особено опасна, ако почти веднага е последвана от гръм. В този случай трябва спешно да вземете предпазни мерки.

Ако гръмотевичната буря ви свари в гората, можете да се скриете край ниски храсти. Не стойте близо до високи дървета, особено до борове, дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите.

Препоръчително е ако сте до воден басейн да се отдалечите от брега.

Ако сте на мотор или колело веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра.Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!