Излъга ли Манолова в Червен бряг?

Днес на изненадваща визита в Червен бряг беше бившият Омбудсман Мая Манолова. Лидерката на “Изправи се.бг” посети скандално санирания блок в местността “Магарето”, в Червен бряг и хвърли редица обвинения към общинското ръководство, за безобразоята извършени там.

Манолова обаче явно е дошла напълно неподготвена, защото не беше запозната, че сградата е санирана по времето на бившия кмет Вълов, който беше арестуван от Специализирана прокуратура и отстранен от длъжност, заради длъжностни престъпления.

“Така санират от ГЕРБ, докато Бойко обикаля с джипката” и ” фирмата, която е съсипала блока на хората, ще прави и сметището в Червен бряг”, категорично заяви Манолова в живата връзка от Червен бряг.

Фактите обаче говорят друго и доста се различават от “истините” на бившата червена депутатка.

Справка в профил на купувача в общинския сайт показва, че фирмата изпълнител на проекта за санирането, няма нищо общо с другата обществена поръчка – “Рекултивация на общинско сметище в Червен бряг”. Именно на този проект беше направена преди броени дни първа копка от министъра на МОСВ, Емил Димитров.

Манолова пропусна и факта, че блока е саниран по времето на екс кмета Вълов, а екипът занимавал се със скандалния ремонт в момента е проверяван от Специализирана прокуратура.

Защо Манолова не отиде до екс зам.кмета на Червен бряг, Светослав Георгиев, който е обект на проверката и по онова време е бил зам.кмет “еврофинансиране” към община Червен бряг?

Защо не потърси и другата замесена в проекта – Диана Димитрова, която днес изпълнява длъжността шеф на “Миг Катлуковски карст”? Или да потърси сметка от ВРиД кмета по онова време, Вергиния Василева, която от политиката се върна към преподаването по математика в училище? И всички тях да попита биха ли живели в този блок? Как същите те, са допуснали да бъде извършено плащане на 100% на фирмата изпълнител, без проекта да е приет и завършен?

Или да правиш евтин пиар и констатации, хвърляйки обвинения е по-лесно, пред това да потърсиш истината?

А може би истината не е удобна за Манолова, защото изброените по-горе, с все екс кмета Вълов, на изборите бяха подкрепени от БСП, АБВ И Реформатори, днес озаглавили се “Да, България” и подобни, все приближени в ден днешен до Манолова, която днес вика “Бойко оставка”, а вчера беше избрана именно от неговите депутати за Омбудсман.

Екипът ни потърси и кмета на общината, д-р Костадинов, който откровено заяви, че не желае да влиза в тона и цирка на Манолова, но на драго сърце би отишъл с нея във въпросния блок, стига да е бил информиран и поканен. “Направих комисия, която да оцени какво е състоянието на блока, както и да изчисли каква е необходимата сума за ремонт на покривната част на сградата. С живущите там съм се срещал и никога не съм отказал среща с тях, но когато общината е работила, г-жа Манолова не е имала намерение да посети нашия град. “, допълва Костадинов.

Интересно е, защо Манолова не посети града ни, докато беше Омбудсман на България. Точно по това време течеше вече скандалното саниране на същия блок? Защо не дойде и когато имаше протести в града срещу бившата местна власт? Когато села бяха откъснати заради нехайство, довело до срутване на моста в с. Горник?

Защо идва сега, за да констатира нещо, което са видели всички живущи и новата власт, и специализирана прокуратура?

Може би за да си направи поредната пиар акция срещу Борисов, на гърба на живущите в блока, които са готови да се хванат за всяко нещо, като удавник за сламка.

И с какво помогна Манолова на живущите след излъчения лайф? Защо не отиде до общинския пазар да види и там каква е ситуацията? Защо не се срещна с общинския съветник Данаил Вълов да го попита как са изразходвани общинските пари? Да попита учителката Вергиния Василева къде са парите на данъкоплатците, защо не бяха плащани осигуровки на общинските служители месеци наред, защо не беше извършвано плащане на сметосъбиращата фирма, на регионалното депо за отпадъци в гр. Луковит?

Защото въпросите няма да са приятни за другарите от БСП, които подкрепят Вълов, но и самата Манолова.

А сега, когато няма сензация, някой се опитва да претопля манджата, като преписва чужди “заслуги” на новото ръководство, но червенобрежани не са с къса памет. А Манолова откровено излъга, защото нито тя, нито някой от екипът и са поискали да видят какво е заложено в проекта или да се срещнат с новото общинско ръководство. Защото ако Манолова е искала да помогне на тези хора, щеше да отиде в общината, да потърси отговори и да съдейства за решаване на проблема.

А междувременно става ясно и кой е подал информацията, общински служители останали на работа в общината. Отишли да се видят с поредния политик, чиято партия искат да представляват в града. Г-жа Марийка Коцева, която в продължение на няколко години се “пребоядиса” няколко пъти, но нежеланието на жителите от с. Бресте да я направят кметица, все още остана. Независимо коя партия я издига.

Но ако Манолова беше дошла да плюва по новия кмет на Червен бряг, да беше видяла поне и местната си структура в лицето на Коцева, която и днес е част от това ръководство, по онова време била служител в дирекция “европроекти”.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=766883050770826&id=108088770659710
Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!