
Как се отглеждат храни без гравитация и какви са българските космически достижения научиха от изследователи от БАН ученици от пловдивско училище
По инициатива на Българското астронавтическо дружество (БАД) проф. Пламен Ангелов и доц. Таня Иванова от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) се срещнаха с пловдивски ученици в ОУ „Елин Пелин“. Те им разказаха за космическите достижения на България и за успехите на българската космическа оранжерия за храни. „България – 50 години космическа държава“ бе темата на лекцията, която изнесе пред децата световноизвестният специалист по космически оранжерии и храни Таня Иванова. От 1990 до 2000 година българска щатна апаратура работи на орбитална станция „МИР“, където в първата в света космическа оранжерия „СВЕТ“, която ние изработихме, учени провеждаха експерименти, разказа Иванова. По думите й в българската оранжерия са се получили първите фундаментални резултати какво може и какво не може да расте в космоса. Създавайки една съвършена система, управлявана от компютър, която регулира параметрите на околната среда, успяхме във времена, когато се смяташе, че има принципни проблеми в това отношение, да докажем, че могат да се развиват растения в космоса и това е българското ноу-хау, отбеляза Иванова. Тя припомни, че през 1990 година са отгледали първите космически репички и салати. Тогава отглеждахме култури, които имат кратък вегетационен цикъл, не повече от месец, защото експериментите са много скъпи, посочи специалистът. Иванова разказа, че към днешна дата в космоса се отглеждат различни култури. Идеята е космонавтите да бъдат изхранвани за по-дългосрочни мисии, в научни станции на Луната, Марс. „За съжаление в момента не лети българска оранжерия. По-богати държави имат собствени, ползвайки нашия опит“, допълни ученият. Идеята за курса от лекции с ученици от ОУ „Елин Пелин“, свързани с авиацията и космонавтиката, е на БАД, разказа председателят на дружеството Светлозар Асенов. Целта е да се популяризират успехите в тези области на българските летци, инженери, учени.