Звънци и хлопатари огласиха тази нощ пернишките села

Звънци и хлопатари огласиха тази нощ пернишките села. В нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари местните жители празнуват Сурова. Народният празник е част от съкровищницата на ЮНЕСКО.

Мъже, жени и деца със страшни маски играха край ритуалните огньове и гониха злото. Колкото по-страшни са маските, колкото по- силно звънят звънците, толкова по-далече ще избягат злите сили.

„Традицията повелява всяка къща да бъде посетена за здраве, берекет. За да изгоним болести, неприятности, земетресения, природни бедствия”, разказва Седефчо Кирилов – болюбашия на сурвакарската група в село Драгичево, която чества 20-годишнина.

Заради противоепидемичните мерки от РЗИ не разрешават да се ходи по къщите, но жителите на селото се събраха край сурвакарския огън, за да изживеят отново и отново магията на празника.

„Сурова е нещо уникално. Без да се изживее… Просто нямам думи”.

„Трябва да се облечеш в костюм, да сложиш звънците, да сложиш маската и да го усетиш”.

„Този празник ми носи щастие, радост. Сурова ми е в сърцето”В над 50 села в област Перник празнуват Сурова.„Традицията е много силна. В Елов дол населението е 50 души. На Сурова се събират 250!”.

Facebook Comments Box

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!