Защо в Берковица нещата не вървят?

Защо в Берковица нещата не вървят на никъде и нищо положително не се случва?

Това може би е най-задавания въпрос между жителите в общината, които чакат да се случи нещо положително за тях и града им.

Да, ама не!

Ако от една страна е кметицата Каменова, от която негодуват голяма част от местните, то от друга страна е сваления Председател на местния парламент, Милован Панталеев, който влиза в общината заедно с Каменова.

Именно Панталеев разкрива за предварителното споразумение между Каменова и трети лица, в което фигурират не опорни точки и политики за подобряване живота на жителите на Берковица, а… политически назначения. Едно от които е именно на Панталеев, който е трябвало да стане Председател на местния парламент.

От друга страна пък са група местни жители, които още от началото на мандата са изразявали своята гражданска позиция и са критикували местната власт, включително и Панталеев, който днес по една или друга причина се е присламчил към тях.

И ако гражданите имат за цел да се борят с корупцията, задколисието и целят развитие на района, то сякаш местните политици, в лицето на Каменова и Панталеев са превърнали Берковица в бойна арена, чрез която се състезават за следващите местни избори, след две години.

Именно Панталеев беше съорганизатор и на протест с искане оставките на целият общински съвет и кмета Каменова. Интересното обаче, че същият съорганизатор и до днес е общински съветник, сиреч той сам иска оставката си, но не я дава.

Невъзможно е да се пренебрегне и факта, че докато Панталеев е бил Председател на местния парламент е виждал, знаел и осъзнавал редица нередности, но е мълчал, а сега амбицията му да бъде кмет е повече от ясна.

Общинският съвет се превръща в цирк!

Всеки влиза, прекъсва другия, крещене, викане, неспазване на обществения ред… А в последните няколко сесии, Панталеев ходи задължително с подкрепление, от медии и граждани, сякаш за да затвърди мнението си.

За едно обаче не може да се отрече, в голяма част от изнесените документи и разкрития Милован е повече от прав, чисто юридически, а и с просто око.

Подготвен е, може би защото познава добре методите на работа на Каменова, както и “тайните” и, а все пак именно той е бил там, до нея и е чул и видял неща, които местните само предполагат.

Но… До колко местните вярват и приемат на сериозно работата на Панталеев, който превръща професионалното в лична вендета? За него сякаш на всяка цена, трябва да отмъсти за отнетия му пост и приравняване с равните в общинския съвет.

Не е ли някак комерсиално да коментираш заплати, който като цяло са скандални, а същият ти в продължение на година и половина да си взимал над 2 хил.лева за почти никаква работа? Не е ли смущаващо, да си участвал активно в обществено обсъждане за ремонт на площад, на което не си имал забележки, а сега вече да имаш? Не видя ли тези нередности и преди по обществените поръчки или личното надделява над морала?

Факт е едно – с подобни лични вендета, Берковица не я очаква нищо хубаво. Защото българина умее винаги да избира уж по-малкото зло, което в повечето случаи се оказва по-голямо!

И докато жителите на Берковица стават свидетели на личните битки на местните първенци, то в Берковица няма да се случва нищо положително, освен само и единствено “панаири”. Защото липсват политики, липсват идеи, липсва решителност, липсва пренебрегване на собственото его, липсва политическа амбиция и воля, липсва и будно гражданско общество. А ситуацията в Берковица напомня на ситуацията в страната, както и на старата българска поговорка “на ти си куклите, дай си ми парцалките”.

Защото ако местните депутати имаха воля, щяха да работят без заплати! Щяха да имат идеи за развитие, щяха да бъдат по-близо до хората, щяха да се допитват до суверена, но не – скандала винаги е по-интересен както за участващите, така и за зрителите.

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!