ИЗПРАВИХА ВЪЛОВ ПРЕД СЪДА, ОБЩИНАРИ С “АМНЕЗИЯ” ЗА ТОПЛИЯ ОБЯД

Днес, Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу обвинения в слъжностно престъпление бивш кмет на Червен бряг, Данаил Вълов.

На първото заседание бяха призовани и другите задържани през март т.г. общински служители, в качеството им на свидетели, както и контролните органи от АДФИ, към Министерство на финансите.

Показания дадох и аз, като разследващ журналист, разкрил различни злоупотреби на предишната местна власт и жалбоподател.

На днешното заседание не се явиха двама от свидетелите – Светослав Георгиев, бивш зам.кмет “Европроекти” и Евгения Николова, началник отдел “Обществени поръчки”.

Другите трима общински служители, Десислава Белчева, Директор Дирекция “Хуманитарни дейности и контрол”, Ивайло Коловски, юристконсулт и Диана Димитрова, изп.директор на МИГ “Карлуковски карст” , сякаш с недомлъвки прехвърляха топката в полето на неявилите се двама свидетели. Или иначе казано и тримата свидетели обясниха, че не са запознати с провеждането на обществени поръчки и че за допуснати грешки трябва да отговаря председателя на комисията за избор на изпълнител и началника на отдел “обществени поръчки”.

Оказа се, че нито един от членовете на комисията, избрали фирмите приближени до кмета не си спомня нито какво е съдържанието на протокола, който са подписали, нито с параметрите, дадени от фирмите. На въпрос от Прокурор Белчев към свидетелите “знаете ли какво сте подписали, пресметнахте ли лично ценовите оферти, запознахте ли се със съдържанието и в какво се изразява работата ви в тзи комисия”, нито един от общинарите не успя да отговори. Единственото, което стана ясно е, че не си спомнят в детайли нищо и че са имали заповед от кмета, връчена им сутринта, че са членове на въпросната комисия.

Най – объркана сякаш беше Десислава Белчева. Явно до толкова оплела се в различнте истини, че обвинението пожела да прочете показанията и от досъденото производство. По думите на Белчева в съда, тя не е запозната кой е собственик на фирма ТЕРА, нито на фирмите ДЕВА М и КРЕМИС 09. В един момент Белчева до толкова се оплете, че веднъж ги познаваше, втори път не.

При така стеклите се обстоятелства, е много възможно според запознати, свидетелите да бъдат привлечени като обвиняеми по същото дело. А това верочтно ще се случи на 21.01.2020 година.

И ако трябва да бъдем обективни, може да предположим, че пледоарията на защитата на Вълов ще е, че същия е подведен от некомпетентността на назначената от него комисия за избор на изпълните по обществена поръчка “Топъл обяд” и на практика неговите служители да отнесат калая.

А днешното дело е доказателство, че каквото и да работиш, както и да изглеждаш, колкото и образования да имаш, лъжата винаги е разобличена.

Искрено вярваме, че въпросните общински служители са запознати, че за лъжесвидетелстване се носи наказателна отговорност и че спокойно ще си легнат тази вечер да спят.

Дано спи г-н Коловски, който излъга съда, че е назначен на работа 2017 година в общината. Същия явно забравя, че през 2016 беше назначен като младши експерт в отдел “Обществени поръчки”, от където беше уволнен.

Дано спи спокойно и г-жа Белчева, която не познавала собственика на фирма ТЕРА, нищо че от 2015, до ден днешен посещава т.нар. “тухларница” често. И познава както г-н Вълов, така и съпругата и дъщеря му, които се водят според ТГ фактически управители. Явно г-жа Белчева живее в друг град, защото ид ецата от детската градина знаят, чия е тази тухларница.

Нашият екип продължава да следи случая и да ви информира.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!