Манолова: С отказа да се насрочи извънредно заседание на НС се нарушава Конституцията

С отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. Това каза на извънреден брифинг Мая Манолова от “Изправи се. БГ! Ние идваме!”, която коментира решението на Митева да не свиква заседание на парламента в понеделник.

Манолова изтъкна, че са изпълнили едно от необходимите условия за свикване на извънредно заседание с внасяне на искане от минимум 48 депутати с подписите на !Изправи се БГ!”, “Демократична България” и “Има такъв народ”.

Мая Манолова посочи, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание.

Тя оспори и мотивите за отказа на Митева, че не са изтекли 72 часа до внасянето на доклада за второ четене на промените, свързани с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, тъй като по думите й, правилникът е предвидил изключения. Манолова даде за пример актуализацията на бюджета, чието обсъждане е било включено, въпреки че докладът не е бил готов:

“Така че, да бъде така любезна да не си измива ръцете с президента. То е поискано по надлежния ред. Какъв знак дава председателят на парламента като нарушава Конституцията. И защо, за да не бъде финализиран един закон, който хората от протестите искаха и, който е абсолютно готов. Но, така или иначе, дали ще се гледа или не, решава парламентът, не Ива Митева.” 

От своя страна Арман Бабикян коментира:

“И сега виждаме това – мили речи за това кой имал дълга ръка, къса ръка, докъде стигала тази ръка – са много хубави за пред медиите. И в момента този картоф се прехвърля между президентството, председателя на Народното събрание и обратно. Защо? С оправданията за това, на коя дата ще бъдат изборите. Виждате ли на какво се играе в момента – на това кой е по-смел”.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояват председателят на НС Ива Митева да преосмисли решението си и да свика извънредно заседание.

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист, започнал кариерата си в Канал 7. Студент 3-та година на обучение в Софийски университет, журналистика.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!