От къде се финансират медиите в Троян ?

След излъчването на разследването за незаконно ВиК в Троян, покровителствано от ръководството на общината, редица местни медии се мобилизираха срещу нашият екип, погазвайки всякакви журналистически правила !

Етичният кодекс на журналиста има строги и ясни правила. Едно от тях е журналиста да бъде обективен и на всяка цена да потърси и даде право на отговор, на всички заинтересовани лица в съответния материал.

Според българското законодателство, всеки журналистически продукт, трябва да има свой автор, а медиите да бъдат с ясна собственост и финансиране !

Подобни ценови листи, в сайт, претендиращ, че е медия, занимаващ се със сериозна журналистика са НЕДОПУСТИМИ !

От години се говори за неясния произход на местните медии и тяхното финансиране. В почти всички градове в страната, устите на местните медии се “запушват”, чрез договори за отразяване на събития и/или медиен мониторинг. Някои даже са още по креативни, като прибират от данъците на гражданите и пари за публикуване на поздравителни адреси.

Нашият екип пита Община Троян – кои медии и срещу колко пари си осигуряват местния медиен комфорт ? ! Изпращаме и официално запитване по закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Нашият екип се обръща и към СБЖ и АЕЖ, както и към органите на реда, да направят проверка, как едни медии уронват престижа и авторитета на българската журналистика, с дребни суми, като показаните от нас по – горе. Питаме и как ние сме длъжни да търсим всички гледни точки и да ги отразяваме, а самопровъзгласилите се за достоверни новини си позволяват да клеветят на ред, без никой от нас да е потърсен за т.нар. “право на отговор” !

Държим да отбележим и сме готови да предоставим видео и аудио записи, че нашият екип е правил многократни опити да се срещне с всички страни свързани с разследването в Троян. След като зам. кмета на общината избяга и се скри, а кмета не пожела да разговаря с нас, направихме още два опита да влезем в общината ! Без успех ! Собствениците на фирма “ДаД” и хотел Балкан също бяха потърсени, дори на място в собственият им хотел !Също не пожелаха да говорят пред нас ! Нашият екип, няма намерение да се бори и влиза в безмислени спорове с хора, без елементарно възпитание и култура (видно от разследването ни) ! Ако човек, който няма от какво да се притеснява и крие, може да отговори на всеки журналист, на всеки въпрос ! А не произволно, на тези, чийто хазна пълнят !

Информираме, че като доказан екип, показващ само и единствено достоверни и проверени новини, ще потърсим правата си от всяка местна медия, която не ни е потърсила за право на отговор, както е по закон . Няма как да преглътнем факта, че медии, с неясни автори, неясна собственост и финансиране, клеветят и лъжат по наш адрес, без да имаме право да се защитим.

Нашият екип се гордее с постиженията си, такива каквото въпросните мними “медии”, могат да мечтаят да имат !

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!