Бедни „хранят“ фирми близки до Кмета на Червен бряг

Колко струва една обществена поръчка, за стотици хиляди левове и купува ли се „спокойствие“ с провеждането и ?
Чии интереси обслужва Община Червен бряг – тези на гражданите или тези на приближените до кмета фирми? 
Представяме ви обществена поръчка, която е трябвало да се проведе в Червен бряг през месец май – „Топъл обяд“, финансирана по „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“, съфинансирана от фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица, на обща стойност 229 106, 22 лв с ДДС.
Програмата далеч не е непозната нито на общинското ръководство, нито на гражданите на Червен бряг. До края на миналата година по нея са хранени безвъзмездно 250 души от цялата община.
Съгласно договор от 06.10.2016 година, Общината възлага на две фирми съответната поръчка : „Кремис 09“ ЕООД и „Дева М “ ЕООД. Проверка в търговския регистър показва, че първата фирма е собственост на Кремена Калева, която е съпруга на общинския съветник Явор Бакърджиев, а втората е регистрирана с основна дейност „счетоводство“ и се управлява от Цецка Илиева – главен счетоводител на фирма “ТЕРА”управлявана от съпругата и дъщерята  на Кмета на Община Червен бряг – Данаил Вълов. Явор Бакърджиев ясно и точно е споменал в декларацията си за конфликт на интереси, че живее на съпружески начала с управителката на „Кремис 09“ ЕООД, а Кмета Вълов посочва 75% участие във фирма ТЕРРА АД, същата фирма, чиито счетоводител е Цецка Илиева.
Програмата е разделена две – част 1 – гр. Червен бряг, където печели кметската счетоводителка, а сумата, която получава е 124 558, 44 лв с ДДС (малко под зададения критерии от общината – 131 530, 56 лв) и част 2 – гр. Койнаре – където печели съпругата на общинския съветник от обкръжението на Кмета Вълов – Явор Бакърджиев, който получава 87 600, 00 лв с ДДС (малко под зададения критерии – 97 576, 66 лв. ).
През месец април т.г. програмата приключва и общината трябва да проведе нова поръчка, отново със същите параметри, отново разделена на две части (гр. Червен бряг и гр. Койнаре), като този път и двете фирми познати вече на всички задават цени точно толкова колкото е максималния размер на проекта.А основен критерии за избор на изпълнител отново е най – ниска цена.
Но този път, в тази обществена поръчка се включва и трета фирма – случайно научила за съответната услуга – кетъринг фирма с голямо минало зад гърба си – Мастър ПИК ЕАД. Същата тази фирма доставя храна на десетки частни и държавни болници, предприятия и учреждения.А тук „кандидатства“ и за двете обособени позиции по проекта – гр. Червен бряг и гр. Койнаре.
Ето и ценовите оферти които предлагат и трите фирми :
  1. Кремис 09 ЕООД (гр. Койнаре)- 97 576, 66 лв с ДДС
  2. Дева М ЕООД (гр. Червен бряг) – 131 258, 66 с ДДС
  3. Мастър Пик ЕАД – за гр. Койнаре  – 93 575, 66 с ДДС и за гр. Червен бряг – 126 115, 52 с ДДС.
Иначе казано – фирма Мастър Пик ЕАД освен, че притежава необходимите лицензи по европейски стандарт, – нещо, което не притежават другите две – дава и най – ниска цена. И трите фирми са спазили изискванията за цена зададени от общината. А според основния критерии за избор на фирма, а именно цена – би следвало да бъде избрана третата фирма, която обаче далеч не е позната на кмета Вълов. И той прекратява обществената поръчка.
В мотивите си комисията е посочила, че и трите фирми не отговарят на ценовите условия на общината. Само, че тръжната документация е публична информация и в нея много ясно са заложени ценовите критерии – за Червен бряг – 131 530, 56 и за гр. Койнаре – 97 576, 66 лв. Колкото и да се опитваме да намерим дори една стотинка, която да е над зададения критерии – не открихме.
А сега се поражда въпроса – чии интереси обслужва Община Червен бряг ? Тези на гражданите или тези на „нашите“ фирми ? Защото според документите и фактите излиза, че точно конкретни фирми трябва да се възползват от тази програма. А процедурата по избор на изпълнител е стартирала отново. А за незаконното прекратяване на обществени поръчки, които обслужват интересите на кмета и приближените мълчи и съд, и прокуратура, и общински съвет.
И докато го караме „важно е аз да съм добре“, а прехода се оказва само на хартия, подобни фигури в малките населени места ще издевателстват над населението. Защото София не е България ! Защото и Червен бряг гласува !
Надяваме се компетентните органи да се самозерат, а ние остава да следим кой ще храни бедните в Червен бряг или срещу кумат хляб бедните ще хранят богатите !
Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!