Дарове от данъкопладците: кметът на Аврен с богат автопарк

Скъпите служебни автомобили не са рядкост за кметовете в България, обществените поръчки понякога пък са смущаващо конкретни, до милиметър…

Кметът на Община Аврен, Емануил Манолов, определено има вкус за коли. Особено, когато те са плащани с парите на гражданите на общината, внесени от данъци.

Емануил Манолов, Кмет на Община Аврен, обл. Варна
Снимка : Интернет

В сигнал, изпратен до екипа на “На прицел”, граждани на Община Аврен, обл. Варна, твърдят, че от март 2016 година, до средата на 2018-та, Община Аврен е обявила седем процедури за 12 броя автомобила . Плюс тях, общината е закупила още няколко, на директно възлагане и покупко-продажба. За да подкрепят думите си, са ни изпратили и линкове, за обявените обществени поръчки, за закупуване на леки автомобили. Правят впечатление 3 от автомобилите, един от който закупен от физически лица и друг, който е за стойност близо 80 хил.лева.

Линкове с обществените поръчки :

http://e-obp.eu/bp/Document/156d383d-0a06-4b0b-875f-32c4c447cdb9

http://e-obp.eu/bp/Document/95f6274d-d82c-44f9-8673-ce7fa90d5b23

http://e-obp.eu/bp/Document/5991994f-6db2-4532-bd56-55be9023f6ad

http://e-obp.eu/bp/Document/fc31a9e1-420a-4731-84bc-80354eb305ee

http://e-obp.eu/bp/Document/343105aa-1f40-468d-b513-6362f989f877

http://e-obp.eu/bp/Document/972bbb6e-d6a2-4012-8718-6863c37b6736http://e-obp.eu/bp/Document/9d19f62b-1795-45fa-9837-bd7c94634b0b

Според жители на общината, писали до нас, морската община освен купувач, е и продавач на леки автомобили. Справка показва, че общината за три години е продала няколко возила.

Варненският автосалон може би би завидял на оборота на МПС-та на община Аврен.

Според наши източници, г-н Манолов, често използвал служебната си лимузина, зареждана с гориво на името на подчинената му община, за лични цели. По стечение на обстоятелствата, авренският кмет живее в нова кооперация в морската столица . Интересен е и факта, че детето му също е записано в детска градина не в общината, която управлява, а в областният град.

Какво ли ще констатира Сметната палата,ако извърши ревизия на община Аврен, какъв е отчета за изразходвано гориво и колко километра в месеца минават служебните автомобили ?

В сигнала до нас, жители на Аврен твърдят, че общинската администрация е изключително раздута.

“Случайно може ли да се окаже, че общината има сключени около 150 граждански договора за кухи позиции на роднини и приятели на кмета ? Може пък за това Аврен да е на първо място по избирателна активност във Варненска област. Директни възлагания липсват” – пита Стоянка Иванова, от с. Дъбравино.

Дали тези договори имат някаква връзка с увеличаване на населението от  6728 на 9442 души,  настанени в различни населени места на Община Аврен с временен настоящ адрес, това показва справка в grao.bg ” – пише още в сигнала до нас.

В сигнала се твърди, че всеки служител на общинската администрация, всички външни служители, т.е. от други градове, при подписване на трудови и граждански договори с общината, променяли адресната си регистрация.

“Дали случайно може да се окаже че заплатите на „приближени служители“ са вдигнати главоломно и дотирани от Общинския бюджет без Решение на местните депутати?” – пита Симеон от с. Преселци.

Справка показва, че Манолов е ходил на визити до САЩ 2 пъти, за период от няколко месеца през 2017г.. Според думите на Манолов, въпросните срещи в САЩ, са били от изключителна важност за общината и са свързани с реализацията на европейски проект. Кой обаче е проекта, кмета не се ангажира с подробности.

“Друго интересно четиво ще се окаже услугата „геодезически услуги“ на общината. Всъщност това е услуга относно покупко-продажбите на ниви и имоти на приближени до кмета роднини и приятели. За същите ниви е ивършено геодезическо заснемане, с цел уточняване на точните граници. Тук интересното е, че едно заснемане на имот е с пазарна стойност 250лв., общината е платила суми над 35000лв. “- пише още в сигнала.

Справка показва, че Емануил Манолов и жената, с която живее на съпруженски начала, имат закупена къща, на входа на Камчия. За същате къща, Манолов не отрича. Като сътветно добавя, че за закупуването и построяването им е изтеглил кредит, както и че е декларирал съответния имот и кредит пред съответните институции.

На сайта на общината никъде не е публикуван търга и заповедта за продажба на „информационния център“ на общината, в сърцето на КК“Камчия“, за високата сума от 86 600,00 лв без ДДС съгл. РЕШЕНИЕ:885 на Общински съвет. 

Според запознати, оценката е  намалена  от 149 400,00 лв. без ДДС съгл. решение 587 на общ.съвет, после малко намалена  100 700,00 лв. – Докладна записка с вх. № РД-575/14.12.2017 г. и накрая има нова пазарна оценка.

Нашият екип потърси кмета Емануил Манолов на работното му място. От думите му, става ясно, че общината наистина е закупувала нови автомобили. По думите на градоначалника, това не са свръх модерни и скъпи коли, а даже напротив. Всички служеебни коли, по думите му имали монтиран GPS, за да следят коя кола къде е, използвали се от всички общински служители за служебни цели.

Според Манолов, една община трябва да има служебни возила, защото на служителите, а и на кмета, им се налага редовно да ходят до министерства, до областния град и т.н.. Предимството на новата кола е, че същата е по надеждна и сигурна за пътуващите в нея и нямало никакво значение, какъв ще бъде модела, цвета и параметреите и.

Тук обаче остава моралната гледна точка – необходима ли е толкова скъпа кола на една такава община. И тук не говорим за суми от 10 или 20 хил.лева, а за лимузина за близо 80 хил.лева. Със същото возило, Манолов е забелязван да се прибира ежедневно във Варна.

В обществените поръчки, а и по думите на градоначалника, става ясно, че общината е закупила не само леки автомобили, но и тежка техника, камиони за сметоизвозване, багер и др., които били необходими за поддръжката на населените места, особено през зимния период. “Това защо не го виждате ? Защо не виждате, че сме една от малкото общини, които извозват боклуците на общината със собствена техника?” – допълва Манолов.

По думите на градоначалника, община Аврен е в цветущо финансово положение, нищо, че същата община е изтеглила няколко милиона заем. Пак по неговите думи, същият се погасявал редовно, което било показател, че в общината нямам финасови проблеми.

А сега си представете, какво ли би се направило, ако стотиците хиляди левове, вложени в луксозни лимузини, използвани от тези, които избирате на четири години, бха вложени в улици, детски лощадки, детски градини ? А ако нямаше завишени КСС-та по проекти, обществени поръчки ?

И докато статистиката сочи, че българина е най – беден, с най – ниски заплати, кара коли втора употреба, то оказва се, че скандалите с кметове, които с нашите пари живеят охолно стават все по – големи. А по думите им е и морално и законно. Дали това е така, преценете вие.

Автор: Десислава Иванова

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!