Има ли служители фантоми в читалището в Червен бряг ?

Памела Цветанова и Ася Стефанова , снимки : Facebook

Какво се случва в местното читалище в Червен бряг е въпрос, който вълнува редица граждани. Особено след смяната на ръководството и след прословутия ремонт за милиони левове.

За проблемите в читалището сигнализира и бившият вече секретар, Кирилка Пейчева. Интересен е факта, че според търговският регистър, Пейчева, макар и само на хартия, все още е действащ секретар на НЧ “Н.Й.Вапцаров”.

Още миналата година, със започването на ремонта, глътнал близо 3 млн. лева, Пейчева започва да отправя официални запитвания до ръководството на Община Червен бряг и тогавашният кмет, Данаил Вълов.

Редицата сигнали, които отправя бившата вече служителка, са и причината тя да напусне. Разбира се доброволно или поне само на хартия.

Няколко сигнала пристигнаха до нас, че активистка на местното ДПС, Ася Стефанова, работи на трудов договор, по програма от Агенция по заетостта, към читалището. В продължение на 15 дни, малко преди изтичането на договора и, ние проверихме дали Стефанова е на работното си място. Оказа се, че не !

Свързахме се с нея по телефона. Стефанова в началото на разговора категорично заяви, че ежедневно е на работа – “от сутрин, до вечер.”Въпреки, че нашата проверка показа друго.

Ася Стефанова признава, че е инвалид, за което получава инвалидна пенсия. “Трудно се придвижвам !”. По думите и “и преди и след ремонта на читалището, средата не е достъпна за такива като мен.”, споделя служителката.Причината за недостъпната среда, по думите и , е че “стъпалата са прекалено големи и високи”.

По проекта обаче има изградени инвалидни рампи. Което би предполагало, е ще улесни достъпа до читалището, но по нейните думи и това не е така.

“Нямам как да ходя на работа непрекъснато, защото средата е недостъпна”, защитава се активистката на ДПС, Стефанова.

За какво тогава агенцията по заетостта е плащала заплата на въпросната служителка ? И кой се е подписвал на присъствения и лист, с който се отчита работния и ден пред Бюрото по труда ?

За неявяването на Стефанова, сигнализират и други служителите на местното читалище. Но всеки говори за това с недомлъвки.

Оказа се, че в местната библиотека, трябва да работи и Памела Цветанова, но наша проверка отново показа, че същата не стои на работното си място, а даже напротив.

Памела Цветанова, снимка : Facebook

Същата не само, че не може да бъде открита в библиотеката, но и със сигурност не знае какъв пост заема в местното читалище. При появата ни в сградата, с колеги от Trafficnews, Цветанова пиеше кафе в офиса на председателката на читалището. На въпрос, защо не е на работното си място, служителката просто се усмихна. Учтиво помолихме Цветанова да ни отключи библиотеката, но явно езикът на който говорихме ние, беше непонятен за “библиотекарката”.

Къде отиват парите на данъкопладците, и тези на Европа, след като по подобни проекти, се назначават лица от партийни структури, просто за да си осигурят поредния глас на следващите избори ? !

Така на практика излиза, че и Стефанова, и Цветанова, са служители “фантоми”. Просто се водят на отчет, върху лист хартия, за да получат едни пари, от някъде. И не за друго, а защото те са “наши” хора, симпатизанти, активисти на местни лидери и тартори.

А че местната библиотека не е предпочитано място за младите в Червен бряг, не е тайна за никой. Както и факта, че читалището имитира някаква дейност, но никой не знае каква.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!