Класическа схема – “бушон с фирма фантом” разиграват съветник и председател на общински съвет

Как фирма “фантом” се оказва собственост на безимотен гражданин на Червен бряг, след като Председателят на Общински съвет и лицето за връзка, общински съветник на ДПС го напиват и извършват “продажбата” ?!


Петьо Костов, Председател на ОБС Червен бряг
снимка : Facebook

Старата изпитана схема, кредитни милионери да трупат дългове на фирми, след което ги прехвърлят върху безимотни граждани, с проблем с алкохола, сработи и в Червен бряг.

Тук, главни действащи лица са: Председателят на Общинския съвет Червен бряг- Петьо Костов, който е адвокат в Плевенската адвокатска колегия и колегата му в ОБС – Явор Бакърджиев. И двамата от квотата на ДПС Червен бряг.

Случаят, видно от документите по – долу е разследван от органите на ОД на МВР Плевен и изпратен в прокуратурата.

Според въпросната справка става ясно, че Петьо Костов, през 2013 година, в качеството си на адвокат “възбудил и поддържал в заблуждение, използвайки явно не трезвото състояние, неопитността и неосведомеността на Иван Иванов, като в адвокатската си кантора в гр. Червен бряг му предоставил да подпише различни документи в качеството си на “свидетел на закриване на една фирма”, в резултат на което му причинил имотна вреда .”

Според същата справка става ясно, че въпросното разследване, продължило до началото на 2015 година е изпратено до Районна Прокуратура Червен бряг, с “мнение за образуване на досъдебно производство по чл.209,чл.210 и чл. 255-257 от НК.”.Червенобрежката прокуратура обаче връща, няколко дни след това, преписката за “допълнителна проверка и конкретни указания за изпълнение”.

При извършването на допълнителната проверка са били разпитани свидетели и бивши и настоящи служители на фирмите : “Френч текс” ООД, “Инфинити текстил” ООД, “Жиг 1″ООД, “Кремис продуктионс” ЕООД, “Джи еф би текстил” ООД.

Справка на Прокуратурата показва, че фирмата, с която се сдобива червенобрежанина Иванов, “Френч” текс ООД, има натрупани задължения към НАП, които възлизат по онова време на близо 300 хил. лева. Справката сочи, че тези задължения са натрупани през периода – 17.05.2012 година до 27.08.2013 г. Тогавашен управител на фирмата е Васил Колев.Колев обаче не е намерен за разпит, нито от Прокуратурата, нито от органите на МВР.

Според бивши служители на фирмата, дали показания пред органите на реда те периодично, на няколко месеца са получавали заповеди за прекратяване на договори и назначаване в други фирми. Една от които е “Креятекс” ЕООД. За нея ви разказахме в предишно наше разследване.

Справка показва, че един от собствениците на фалиралата фирма “Креятекс БГ” ЕООД е Кремена Калева, съпруга на общинският съветник Явор Бакърджиев от ДПС.

Интересното е, че всички свидетели привлечени като такива по делото не познават собственика на фирмата “Френч текс” ООД, но всички познават въпросният общински съветник – Бакърджиев. В свидетелските си показания, всички твърдят, че той е бил техен началник и ръководител и е организирал целия работен процес.


Явор Бакърджиев, снимка : Facebook

Бакърджиев пред органите на МВР обаче твърди друго, че със бившият вече собственик на въпросната фирма се запознал през 2011 година. Според него Колев имал намерения да наема помещения за шивашки цех, а Бакърджиев му предоставил такива. Съответно е приложил и договор за наем.

Интересното е, че в същите тези помещения днес се помещават шивашките цехове на фирма “Кремис 09” ЕООД, която отново се води на името на Кремена Калева, която живее на съпружески начала с Бакърджиев.

Оказа се, че бившият собственик на фирмата Васил Колев, в деня на продажбата на задлъжнялата фирма, е регистрирал нова фирма,а всички документи за регистрацията на новата фирма, както и документите за продажбата на “старата” са изготвени от Петьо Костов, който към настоящият момент заема публична длъжност, Председател на ОБС Червен бряг.

Според свидетелските показания на “бедняка милионер” Иванов, Костов му бил служебен защитник по наказателно дело през 2013 година. “След края на делото, добре почерпен още в гр. Плевен, пристигнал в кантората на адв.Костов, който го почерпил с бутилка коняк. ” След което последвало подписване на редица документи в кантората и пред нотариус . След приключването на сделката, Костов взел от непозната за Иванов “жена с джип” сумата от 80 лева и му ги предал с думите “по- нататък ще има и друга почерпка”.

Така на практика “бедняка – милионер” към настоящият момент дължи на държавата около 500 хил лева. А в замяна е получил шише коняк и 80 лева.

А какви пари е получил председателят на общинският съвет Петьо Костов за “услугата”? И как фирми на непознати лица, ръководени от самият Бакърджиев, видно и от свидетелските показания, трупат стотици хиляди левове дългове, а после или се обявяват в несъстоятелност, или се продават на бездомници и алкохолици !

И за цялата тази “услуга” ДПС ги награждават с власт ?! Власт, която се дава уж за да брани интересите на народа, а то…точно обратното ! Така на практика, човека изготвил цялата документация и подвел нищонезнаещия Иванов, сега е шеф на местния парламент, а “управителят” в сянка, Бакърджиев, вероятно трупа нови дългове на нови фирми, чрез подставени лица, в очакване да ги обяви в несъстоятелност или да ги препродаде за да регистрира нови !

Сега питаме и Района Прокуратура какъв ще бъде изхода от това дело ? И защо точно тази прокуратура, по различни преписки, никога не намира основание за образуване на производство, особено когато става въпрос за властимащи ? Цялата преписка препращаме и към Специализирана прокуратура, заедно със запитване за инцидента с Костов, който пиян отнесе друга кола в Червен бряг по – рано този месец . Към сигнала си прикрепваме и “особено” мнение, че изразяваме съмнения, че местната прокуратура работи за чужди интереси, в разрез със закона и изцяло в негов ущърб !

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!