Контролира ли депутат на ГЕРБ европроекти за 120 млн.лева чрез консултантка ?

Интересен казус за Лаура Кьовеши като главен прокурор на ЕС! Теодора Велинова, съпруга на бивш шофьор и охрана на Пашата, консултира и контролира множество европроекти. Смята се, че става въпрос за общо 120 млн.лв.. Това е под опеката на плевенския депутат от ГЕРБ Пламен Тачев, за когото ви разказахме покрай веригата му имоти в България и Гърция, многократно по-скъпа от апартаментите на Цветанов. Велинова дори ходи на описани публично срещи с кметове в компанията на Пламен Тачев – наистина близкият на премиера още от 80-те години депутат от ГЕРБ, като и сама се представя за близка до министър-председателя. 
Което пък кара не само ГЕРБ-овите, но и кметове, които не са от ГЕРБ да я допускат да подготвя процедурите за избор на изпълнител, понеже са наясно – един европроект няма как да мине без ОК от властта. И търговете се правят така, че на тях победителят да бъде предизвестен, както и отпадането на неудобни кандидати.
Освен водният цикъл на Плевен, откъдето е депутат Пламен Тачев – голям проект с 5 позиции и включва и Буковлък, Ясен и т.н., въпросната дама е изпълнител и на един нелош  за 18 929 054, 03 лв. за пречиствателна станция в Айтос например. Също така на поръчки в родния на Тачев Червен бряг, във Велинград, където пък се явява с депутата от ГЕРБ Иван Вълков, в Панагюрище, Монтана, Белоградчик, Бургас, Поморие, Долни дъбник, Мездра, Сопот и др. 
В последната община Теодора Велинова изготвя критериите по процедурата за избор на управление на проект Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа, в която тя самата участва с фирмата Ер Джи консултинг ООД в консорциум, който спечели процедурата за управление на проекта за инженеринг, респективно за избор на изпълнител на проекта. Освен другите, „Велинова взема обществена поръчка чрез съпруга си в една от подбалканските общини, където кметът се води независим, но е повлиян от приказките за „Теодора-човека на премиера” и също там е уредил процедурата за подготовка на обществената поръчка за воден цикъл. Тя от своя страна ще нареди консорциум, където
ще бъдат посочени от нея хора, който да гарантира интереса на кмета и на нея. Говори се за сума от 5 млн.лв. комисионни. В знак на скрепената дружба кмета там е дал обществена поръчка за 1,5 млн.лв. за ремонт на ясли и детски градини на фирмата на съпруга на Велинова(конфликт на интереси)”, пише Афера. 
Според медийни публикации, базирани на документи, даже една супер бедна община като Сърница поверява на приятелката  търг за 5 млн.лв. за изграждане на водопровод, спечелен от нейни хора. Запознати твърдят, че Теодора Велинова се хвали, че „се отчита в партийната каса на ГЕРБ”. Схемата й действа й до днес.
Въпреки че още през 2013 г., в самия край на Борисов 1, Белоградчик сезира правоохранителните органи и започва разследване по поръчката за проект по прочутите Белоградчишки скали, както писа пръв авторитетният Оффнюз. Според гражданската организация, която цитира, Велинова е направила процедурата така, че да се договори с три фирми, които да отговарят на условията. Въпреки желанието на кмета да спечели една конкретна, печели фирма, близка до нея. Работата е за 1,8 млн. лв., а  общата сума е за над 5 млн. лв. Според сигнал на местната гражданска организация злоупотребите са колосални и по начина на провеждане на процедурата и за дейностите, които ще се извършат, поради което има предадени материали в прокуратурата за дейността на Велинова.


От което нищо не последва!


След Борисов 1 идва Борисов 2, при който примерно Враца сключва договор за консултантски услуги с фирмата Ер Джи Консултинг, алармира местния парламент общинският съветник Борислав Банчев.  Той изказва възмущение и прави предупреждение за избора, направен от кмета Калин Каменов, близък на Цветан Цветанов. Градоначалникът потвърди, че общината има подписан договор с въпросната консултантска фирма, но не желае да коментира: „Много благодаря за предложението, аз обаче мисля да вдигна нивото на комуникация на днешната сесия. Да не робуваме на писания в медии, защото статии са писани срещу всеки един от нас. Смятам да спрем с това ниво, тъй като леко обиждаме днешното заседание и не смятам да продължавам по темата, която е меко казано несериозна“, заяви Каменов.
Ето защо ГЕРБ губи от БСП в Плевен последните няколко избора, не е заради Цецка Цачева.

Facebook Comments Box

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не може да копирате текста!