КПКОНПИ погна кмета на Видин

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ привика кмета на Видин Цветан Ценков за обяснения. Поводът е сигнал до антикупционната комисия, с която тя е сезирана за нарушение на градоначалника. Беседата ще се проведе на 14 юли.

Обект на разследването е продажбата на автобус от страна на Община Видин на частен превозвач ЕТ „Алексиев 91“. Тя е реализирана в края на март т.г., като местната управа е действала, без да се съобрази с чл. 35 от Закона за общинската собствменост, който задължава властта да проведе търг след разрешението на общинския съвет.

Тъй като такова разрешение няма, най-вероятно кметът Ценков ще бъде глобен.

Пред „Конкурент“ видинският кмет призна, че е допуснал грешка, тъй като е бил подведен от юристите си. „Автобусът стои от 3 години и ръждясва. Имах доброто намерение да го продадем на добра цена, за да влязат пари в касата на общината. По-лесно беше да го предадем на скраб“, коментира Ценков. Той призна, че е бил подведен от подчинените си по случая и е готов не само да даде обяснения пред КПКОНПИ, но и да си понесе вината. „Добрите намерения в този живот никога не остават ненаказани. Вероятно разбирате, че нарушението е формално, но да – факт е“, каза видинският кмет.

Христо Гешов

Христо Гешов е разследващ журналист, студент във ВТУ, специалност "Връзки с обществеността". Работил в няколко национални и регионални медии, направил редица журналистически разследвания. Създател и собственик на Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

error: Не може да копирате текста!